Primii pasi

Dupa aceste prime post-uri in care am vorbit despre lucruri generale, de la istorie la chimia sapunului, trecand printr-o pledoarie pro sapunuri naturale vegetale, este astazi timpul sa trecem la lucruri practice.

Deschidem prima fila legata de producerea sapunului natural acasa, incepand cu pregatirea spatiului de lucru.

Daca nu doriti sa vindeti sapunurile voastre, atunci nu aveti nevoie de un atelier in adevaratul sens al cuvantului. Ca atare, puteti folosi cu incredere bucataria, bucataria de vara sau chiar sa va amenajati un spatiu adecvat daca locuiti la curte, separat de restul locuintei.

Cel mai important aspect nu este “unde?”, ci “cum?”. Nu aveti nevoie de un spatiu mare, mai ales daca sunteti la inceput si lucrati individual, dar aveti nevoie de un spatiu liber, neaglomerat.

In anumite momente ale producerii sapunului natural aveti nevoie sa va miscati rapid si eficient, iar un spatiu pregatit necorespunzator va poate afecta miscarea in interiorul lui.

Sugestie: daca lucrati intr-un spatiu comun al familiei, trebuie sa va asigurati ca toti membrii familiei cunosc regulile si nu intra neanuntati atunci cand lucrati.

Spatiul de lucru trebuie sa aiba:

  • o sursa de caldura (aragaz, plita)
  • o chiuveta racordata la apa
  • cel putin o fereastra si un ventilator
  • lumina puternica (cu spectru total)
  • lumina naturala, dar nu soare direct
  • blat de lucru la inaltime potrivita, acoperit cu un material impermeabil
  • zona de depozitare cu cheie
  • o portiune care sa contina: servetele de hartie, burete usor umezit, lavete umede

Primele trei obiecte prezentate mai sus nu au nevoie de explicatii. Lumina cu spectru total este necesara in momentul in care lucrati cu coloranti naturali, pentru a vedea exact ce culoare obtineti. De asemenea, nu este bine sa lucrati in soare, ci la lumina naturala.

Blatul de lucru trebuie construit pe inaltimea voastra, atunci cand stati in picioare. Adica nu puteti realiza sapun natural stand pe scaun si daca aveti 176 cm. nu puteti lucra la un blat standard ca inaltime.

E de preferat ca blatul de lucru sa fie acoperit cu o musama, deoarece se curata foarte usor si rapid, nu se strica in timp si protejeaza blatul sau masa de lucru.

Chiar daca aveti copii sau nu, este de preferat ca materiile prime sa fie depozitate intr-un dulap cu cheie, la care sa aveti acces doar voi.

Ustensilele, despre care vom vorbi imediat, nu trebuie sa fie folosite in alte actiuni, cum ar fi gatit sau preparat alte cosmetice.

Zona cu servetele de hartie, burete umed si lavete umede va este absolut necesara, chiar daca la prima vedere nu pare ca aveti nevoie de atatea. Credeti-ne, aveti nevoie!

Echipamentul de baza:

  • bol de sticla pentru realizarea mixului de apa distilata si hidroxid de sodiu SM
  • masuratoare de sticla pentru uleiuri TM
  • cantar (d=0,1 g.) pentru unturi si hidroxid de sodiu F
  • bol de sticla pentru masurarea hidroxidului de sodiu SM
  • oala din otel inoxidabil pentru a incalzi usor uleiurile si unturile SM
  • manusi din plastic lungi pana la cot F
  • folie de protectie pentru par (casca) F
  • masca pentru fata (sa acopere nasul si gura) F
  • halat de unica folosinta din hartie sau halat din cauciuc F
  • lingura din sticla pentru a amesteca solutia de apa si hidroxid de sodiu TM
  • lingura din lemn pentru a amesteca uleiurile si unturile SM
  • bat din sticla pentru amestecarea sapunului natural in forma TM
  • mixer cu putere de minim 300 W SM
  • cutit din otel inoxidabil pentru taierea sapunului natural SM
  • spatiu pentru uscare, de preferat sa se realizeze aerare naturala

Cele mai multe dintre aceste ustensile se gasesc la “Tehnica Medicala”, in special cele din sticla. Restul se gasesc in orice supermarket/hypermarket si farmacii. In dreptul fiecarui echipament gasiti acronimele TM (Tehnica Medicala), SM (supermarket/hypermarket), F (farmacie).

Preturile sunt relativ mari, mai ales la ustensilele din sticla, dar trebuie sa tineti cont ca acestea nu se strica in timp, se pot doar sparge. Un vas din sticla mai mic poate costa 50 lei, o masina de rasnit poate ajunge la 50-100 lei, un mixer la 200-250 lei. Un cutit costa in jur de 20 lei, formele intre 5 lei si 200 lei (depinde de forma si de tipul materialului), lingura din lemn 5 lei, lingura sticla + bat sticla – aproximativ 50 lei, halat + ochelari + masca fata + masca par – de la 30 lei (cu halat de unica folosinta) pana la 300 lei (cu halat din cauciuc). Oala din otel inoxidabil costa in jur de 100 lei, cantarul 100 lei, iar masuratoarea pentru uleiuri in jur de 80 lei.

Ce este interesant de stiut… aceste ustensile nu trebuie cumparate toate deodata, mai ales daca nu va grabiti. Si nu aveti de ce sa va grabiti! Lucrurile se pot aseza usor, in timp, iar din discutiile cu persoanele apropiate, poate reusiti sa faceti rost de anumite echipamente din lista de mai sus, cu titlu gratuit.

Daca doriti sa achizitionati direct de la noi anumite echipamente, va rog sa ne trimiteti un mail pe adresa office@sapunnatural.ro sau sa ne sunati la 0744.132.796 si 0723.576.256. Noi va stam la dispozitie oricand cu sfaturi, idei si va putem ajuta sa va pregatiti rapid si usor. Economisiti timp pretios, cumparand totul dintr-un singur loc!

In urmatoarele post-uri vom vorbi despre cele trei modalitati de realizare ale sapunului natural. Metoda la rece, la cald si melt&pour, adica topire si turnare.

Pe curand!

8 thoughts on “Primii pasi

  1. Adrian says:

    Buna ziua. Ce semnificatie au abrevierile SM, TM, F? Ce dimensiuni (capacitate) trebuie sa aiba bolurile de sticla, oala de inox?
    Multumesc

    • Sapun Natural says:

      Bună ziua,

      Sub lista cu bullet-uri există explicațiile pentru abrevieri.

      Capacitatea bolului din sticlă sau oalei de inox este determinată de cantitățile de săpun pe care doriți să le realizați. În exemplul acesta, https://www.sapunnatural.ro/2011/reteta-sapun-natural-cu-avocado/, bolul din sticlă trebuie să fie suficient de mare încât să încapă 255 ml. apă de trandafiri și 116 grame de hidroxid de sodiu. Similar, oala din inox trebuie să fie suficient de mare încât să încapă 255 ml. apă, 415 ml. avocado, 215 ml. cocos, 215 ml. măsline.

    • Sapun Natural says:

      Vă invităm să vizitați secțiunea “Magazin” din meniul principal al site-ului nostru. Acolo veți materii prime vrac, ustensile, matrițe și multe altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.