Reteta sapun natural semi-metoda melt&pour

www.danielphotography.ro

Interesul vostru crescut pentru retete, metode de producere ale sapunului natural solid, ingrediente si materii prime, ne aduce astazi in fata unui nou post.

Vom vorbi si vom aduce explicatii legate de semi-metoda melt&pour, adica metoda topire si turnare. Insotite, bineinteles, de o reteta de sapun natural.

Frumusetea acestei semi-metode este ca nu aveti nevoie de hidroxid de sodiu. Pe langa faptul ca este o materie prima toxica, cu risc crescut, ce trebuie pastrata in conditii de maxima siguranta (atat pentru familia voastra, cat si pentru animalele de casa), este destul de dificil de procurat. Aveti nevoie de o puritate ce atinge perfectiunea, adica trebuie sa aiba puritate 98-99%. De obicei, aceasta se vinde in cantitati mari, in saci de 50 kg. Daca luam exemplul din post-ul anterior, unde aveti nevoie de 116 grame, pentru a obtine aproximativ 10 sapunuri, ar insemna ca trebuie sa realizati 431 productii de sapun natural, din care ar rezulta 4.310 sapunuri. Avand in vedere ca sunteti incepatori, cel mai probabil veti avea si productii ratate din diverse motive, dar tot trebuie sa produceti peste patru mii de sapunuri naturale. La un consum mediu de un sapun pe luna per persoana, rezulta ca o familie compusa din doua persoane va folosi aproximativ 165 ani produsele finite. Da, stim, este amuzant. 🙂

Acest mic si rapid calcul ne aduce in fata semi-metodei, cum am denumit-o noi, aceea de topire si turnare, melt&pour la origine. Nu putem spune ca este o metoda intreaga sau adevarata de producere sapun natural, tocmai datorita faptului ca nu sunt “bifati” toti pasii de producere clasici.

Ce presupune, in schimb, aceasta metoda? Cum se realizeaza un sapun natural prin topire si turnare?

Aici gasiti informatii importante legate de siguranta, spatiu de lucru, echipare si multe altele. Va rog sa cititi sau sa recititi acest post.

Dupa ce ati pregatit blatul de lucru si ustensilele, dupa ce v-ati echipat si ati sterilizat totul, urmeaza…

Pasul 1: luati sapunul natural pregatit pentru metoda melt&pour (fulgi sau bucati) si il maruntiti pe o razatoare sau il taiati cu un cutit in bucati cat mai mici.

Pasul 2: puneti sapunul intr-un vas si folositi metoda bain-marie.

Pasul 3: cand sapunul s-a topit, dar este inca fierbinte, se adauga ingredientele preferate.

Pentru 500 grame de sapun solid si apoi topit, reteta este urmatoarea:

– 2 ml. ulei esential de tea tree
– 3 ml. ulei esential de salvie
– 1/2 lingura de salvie alimentara (flori/frunze maruntite/pisate)
– 10 grame de unt shea bio topit

Cand inca este fierbinte, turnati compozitia in formele alese si lasati-le aproximativ 4-6 ore neacoperite. Puteti introduce formele in frigider, dar nu in congelator, pentru a grabi procesul de intarire. In frigider ar trebui sa se intareasca in aproximativ 1-2 ore.

Combinatia aleasa de catre noi – tea tree si salvie – este perfecta pentru un sapun natural masculin, usor amarui, dezinfectant, antifungic si antiseptic.

Aceasta metoda are patru avantaje majore:

  • nu lucrati cu hidroxid de sodiu
  • nu investiti in materiale si materii prime foarte multi bani; este o metoda perfecta pentru cei care fabrica sapun natural de placere
  • va pune la incercare creativitatea, putand sa va concentrati numai pe infrumusetarea produsului finit
  • nu trebuie sa il lasati la uscat, deoarece el deja a trecut prin acest proces

Pe curand!

33 thoughts on “Reteta sapun natural semi-metoda melt&pour

  1. raluca says:

    Buna ziua,
    am incercat si eu sa fac un sapun melt&pour, si imi cam usuca pielea pe maini, la fata e bine pt ca am ten mixt. Am adaugat la baza numai 1 lingura de ulei de rapita si 1 lingura de unt de cocos, e prea putin e prea mult? La 500g vad ca puneti 10g de unt de shea, se poate pune mai mult?

    Multumesc
    Sarbatori fericite

    • Silvia Buzori says:

      Bună ziua,
      La rețeta pe care am creat-o noi se poate pune shea. La alte rețete, trebuie să testați. Dacă puneți prea mult, se poate strica de tot săpunul. Cotează foarte mult baza. Dacă baza nu este în totalitate naturală, săpunul vă usucă pielea. Este posibil ca ce ați cumpărat dumnavoastră să conțină alcool sau un alt ingredient care ascunde cuvântul alcool, dar este același lucru. Alcoolul usucă pielea.
      Succes!

  2. Catalina says:

    Cum este metoda la rece? Citesc ptr prima data despre fabricarea acestor sapunuri și se vb despre metoda,, la rece,, dar nu am înțeles care e și cum se face…

  3. Alexa says:

    Buna ziua,
    Pentru a putea vinde sapunuri naturale de unde obtin autorizatie? Sau ce acte trebuie intocmite pentru a fi in regula?
    Multumesc.

  4. BANCILA says:

    buna seara,am facut si eu cateva sapunuri M&P,cu baza de sapun de glicerina si baza de sapun mata,dar mi-au iesit prea tari si nu fac spuma.Care este motivul? se mai pot reface ceva ulei?multumesc!

    • Sapun Natural says:

      Probabil rețeta de bază nu a fost una spumantă, iar adaosurile dumneavoastră insuficiente. Dar fără informații suplimentare și fără teste, nu vă putem oferi explicații sigure. Vă recomandăm să realizați un săpun prin metoda la rece.

      • Violeta says:

        Buna, va rog ce trebuie sa fac ca sa nu mai transpire sapunul la metoda
        M&P – la cele dezbracate / neambalate?
        Astept raspunsul dvs.
        Multumesc mult.

        • Silvia Buzori says:

          De transpirat, va transpira oricum, pentru că glicerina absoarbe umiditatea din aer.
          Puteți încerca să puneți un ventilator peste săpunuri sau un dezumidificator în camera de uscare.
          Succes!

  5. Vio says:

    Buna ziua! Am citit comentariile despre sapunul m&p, dar inca nu sunt lamurita in privinta unu lucru si imi cer scuze daca repet o intrebare… am facut cateva sapunuri prin aceasta metoda, si dupa 3 zile, pe langa faptul ca a transpirat, sapunul meu este inca foarte uleios la suprafata. Am gresit ceva?

    • Sapun Natural says:

      Cel mai probabil da, ați greșit ceva în faza de producție. Vă recomandăm să produceți săpun prin metoda la rece.

  6. Cristina says:

    Buna ziua, as avea 2 intrebari: 1. De ce “transpira” sapunurile m&h si ce putem face pentru a preveni o asemenea problema? si 2. Cand organizati un curs la Constanta? Multumesc!

    • Sapun Natural says:

      Chiar dacă semi-metoda melt&pour folosește săpunuri uscate, apa nu este evaporată în proporție de 100% din acestea. De asemenea, prin procesul de topire / adăugare de ingrediente (de obicei uleiuri esențiale, dar și alte ingrediente), mai există substanțe apoase care se evaporă.

      Pentru cursul de producție în Constanța v-am răspuns pe mail. 🙂

  7. Cristina says:

    Buna ziua, as avea si eu 2 intrebari: 1. Din ce motiv “transpira” sapunurile m&p si ce putem face pentru a evita acest lucru? si 2. Mi-as dori f mult sa fac acest curs de facut sapunuri. Ajungeti anul acesta in Constanta? Multumesc!

  8. daniel says:

    eu nu am intele ceva ;pasul 1 zice asa -luati sapunul natural pregatit . intrebare? zici ca nu sefoloseste soda caustica ,atunci care este sapunul natural care il folosesti ca baza ?cum se face sau care este procedeul .sapunul asta natural care este .

    • Sapun Natural says:

      Într-adevăr, exprimarea este ambiguă. 🙂
      Există numeroase baze de săpun natural pentru semi-metoda melt&pour, disponibile la vânzare. Pentru a pregăti săpun fără hidroxid, ai nevoie de o bază de săpun pentru M&P, mărunțită (fulgi sau bucăți). Adică ai nevoie de un săpun realizat de altcineva, cu hidroxid, pe care tu îl topești, căruia îi adaugi alte ingrediente (uleiuri esențiale, plante etc.) și pe care îl folosești/vinzi ca și cum l-ai fi făcut de la zero.
      A fost mai bună explicația? 🙂
      Succes!

  9. Sapun de casa says:

    Buna ziua! Am o intrebare referitoare la metoda melt &pour. Am niste sapun de casa facut de bunica mea. E destul de vechi. Se poate refolosi pentru prepararea unui sapun cu aceasta metoda. Daca da, intrebarea mea este cum as putea sa reglez ph? Banuiesc ca ph-ul acestui sapun vechi e foarte ridicat. Si apoi unde gasesc retete pentru prepararea sapunului prin aceasta metoda?
    Va multumesc!

    • Sapun Natural says:

      🙁 Atunci va recomandam stilul clasic, metoda la rece. Noi am scris despre semi-metoda melt&pour doar pentru ca ni s-a parut normal sa o mentionam. Dar nu o recomandam. Este dificila, consumatoare de timp. Inca de la inceput, sapunurile cu destinatie melt&pour au fost realizate cu multe chimicale, cu alcool pur in cantitate mare (propylen glycol etc.) tocmai pentru a usura topirea lor. Daca ati achizitionat sapunuri 100% naturale, atunci topirea va fi o corvoada. 🙁
      Oricum, va tinem pumnii!

  10. Carinush says:

    Am incercat sa topesc 75 gr sapun melt & pour facut aproape praf in bai marin, insa nu da nici un semn sa se topasca, nici macar dupa ce am adaugat unt de cacao. Este posibil sa fie prea uscat si “batran”? Sa-i adaug apa?

    Multumesc anticipat

    • Sapun Natural says:

      Puteti incerca varianta cu microundele, adica plasati sapunul intr-un recipient special pentru cuptorul cu microunde si il lasati la topit 45 secunde. Apoi il scoateti si amestecati. Continuati sa puneti sapunul la intervale de 15 secunde in cuptorul cu microunde. Dupa fiecare perioada il scoateti si amestecati. Aveti grija sa nu capete o crusta maronie, atunci inseamna ca l-ati ars. Trebuie lasat pana se topeste, nu mai mult. Nu adaugati apa, doar ingrediente vegetale, de preferinta unturi, uleiuri esentiale si/sau condimente. Succes! 🙂

  11. Carinush says:

    Buna ziua,

    Am cumparat de la dvs. o cantitate mai mare de sapun baza pt. melt & pour din care doresc sa fac pe langa sapun, geluri de dus si sampon. Este posibil? Puteti sa-mi recomandati niste retete, va rog frumos?
    Multumesc anticipat
    C.

    • Sapun Natural says:

      Buna ziua,

      Noi nu mai avem sapun melt & pour la vanzare de ceva vreme, cred ca mai bine de 1 an. Dar baza melt & pour este pentru sapunuri solide, nu pentru produse lichide. Acum, depinde ce ati cumparat, ar trebui intrebati cei de la care ati luat. Poate au realizat o compozitie care se preteaza si la productia de lichide (sampon, gel de dus, sapun lichid).

  12. Kata says:

    Buna ziua,
    Ar fi posibil de folosit metoda melt&pour pentru sapun facut de 3-4 zile care a fost scos din forma fara sa stea la congelator si astfel s-a deformat si stricat. In mod teoretic suna bine sa refac sapunurile recent scoase din forma care nu arata bine si apoi sa le las sa stea 3-6 saptamani ca un sapun obisnuit. Oare PH-ul din sapun va fi bun dupa asa o experienta cuidata?! 🙂

    • Sapun Natural says:

      Semi-metoda melt & pour se realizeaza cu sapun complet uscat, nu atat de “tanar” si, de obicei, fara adaosuri incorporate (uleiuri esentiale, pulberi din plante, unturi si uleiuri pretioase).

      Iti recomandam mai bine sa il lasi sa se usuce si sa incerci sa realizezi un detergent de rufe. 😉

  13. mariana says:

    Buna,
    eu am tot citit aceasta reteta (tin sa mentionez ca doar am citit, nu am incercat sa fac sapun desi mi-as dori foarte tare) dar nu prea am inteles reteta de mai sus :se face un sapun din ingredientele amintite apoi se topeste si se adauga “ingredientele preferate”… 😀 care ar putea fi acestea?

    • Sapun Natural says:

      Reteta prezentata este una de baza. Ingredientele preferate pot fi unturi si uleiuri vegetale cu proprietati excelente de hidratare, precum si adaosuri de uleiuri esentiale sau pulberi din plante.

  14. Ioana says:

    Buna, am o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta. Ma gandeam sa prepar sapunul simplu(NaOh+apa+uleiuri) prin metoda la cald si dupa care ,la nevoie, sa il personalizez, sa il folosesc ca si o baza de sapun melt& pour. Este posibil acest lucru? Va multumesc

    • Sapun Natural says:

      In mod teoretic, da. Dar un sapun care poate fi folosit pentru semi-metoda melt&pour trebuie testat in prealabil, deoarece nu toate retetele se preteaza pentru aceasta metoda. Dar tu ai spus ca esti incepatoare… recomandarea noastra catre tine este sa realizezi sapun dupa metoda la rece, care este cea clasica, sa ii spunem asa, si care este mult mai usoara. Nu te sfatuim sa treci deja la metoda la cald sau la cea melt&pour. 🙂 Dar iti uram succes si tie!

    • Sapun Natural says:

      Buna ziua,

      Exact ultimul rand din post-ul de mai sus, inainte de “Pe curand!”, va ofera raspunsul la intrebare: “nu trebuie sa il lasati la uscat, deoarece el deja a trecut prin acest proces”. Deci se poate folosi imediat dupa ce se intareste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.