Sampon natural solid cu ulei de ricin

Uleiul de ricin ne aduce astazi in fata unei noi retete, bazata pe o combinatie de uleiuri si unturi vegetale.

Uleiul de ricin are foarte multe proprietati pentru piele si par, printre care: hraneste si hidrateaza epiderma, stimuleaza cresterea parului si previne caderea acestuia. Un sapun natural cu ulei de ricin inmoaie pielea intarita de pe coate sau talpa, facand astfel mult mai facila inlaturarea ei.

Folosit ca sapun natural strict pentru maini, contribuie la obtinerea unor unghii mai sanatoase si mai rezistente.

Uleiul de ricin are proprietati antiinflamatoare, de curatare, de detoxifiere si de vindecare. Acesta absoarbe toxinele din organism si imbunatateste circulatia sanguina, limfatica si nervoasa.

Uleiul de ricin actioneaza asemeni uleiului de masline si uleiului de jojoba, ca si umectant. Atrage si pastreaza umiditatea la nivelul pielii, ca atare este foarte indicat sa fie folosit in produse 2 in 1, sapun natural solid si sampon natural solid.

Pentru aceasta reteta veti avea nevoie de:
– 1.360 ml. apa distilata
– 510 g. hidroxid de sodiu
– 1.280 ml. ulei de masline
– 1.020 ml. ulei de ricin
– 1.020 g. unt de cocos natural
– 115 ml. ulei de jojoba
– 60 g. unt de shea bio/organic
– 60 ml. ulei de migdale dulci
– 60 ml. unt de avocado topit
– 30 ml. vitamina E
– 12 linguri rozmarin frunze
– 45 ml. ulei esential (vezi mai jos)

Pentru aceasta reteta, combinatia de uleiuri esentiale pe care noi o recomandam este urmatoarea:
– 30 ml. ulei esential rozmarin. Acesta are proprietati complementare uleiului de ricin, adica antiinflamatorii, antibacteriene, antiseptice si dezinfectante.
– 15 ml. ulei esential citronella. Acesta are proprietati antiseptice, antibacteriene, functioneaza ca un excelent deodorant, este tonic si stimulant.

Nu uitati de sectiunea “cum faci sapun“, unde gasiti toate detaliile legate de metode de producere, primii pasi si instructiuni de siguranta, precum si retete de sapun natural.

26 thoughts on “Sampon natural solid cu ulei de ricin

  1. Cristina says:

    Buna seara, am citit cu interes reteta de sampon solid cu ricin . E minunat ca publicati si cateva retete pentru incepatorii doritori de sapunuri facute cu manuta lor. As dori sa incerc si eu sa fac o reteta si am inteles ca nu se pot face modificari retetei postate. Daca e posibil, puteti sa reformulati reteta pentru o cantitate mai mica de uleiuri … 500-1000 g. de exemplu? V-as fi foarte recunoscatoare pentru un raspuns .

    • Silvia Buzori says:

      Vă mulțumim pentru aprecieri, ne străduim să fim din ce în ce mai buni! 🙂
      Referitor la această rețetă, vă sugerăm să împărțiți totul la 4. Absolut totul. Veți ajunge undeva până într-un kg la baza de uleiuri și unturi vegetale.
      Și anume:
      – 340 ml. apa distilata
      – 127,5 g. hidroxid de sodiu
      – 320 ml. ulei de masline
      – 255 ml. ulei de ricin
      – 255 g. unt de cocos natural
      – 29 ml. ulei de jojoba
      – 15 g. unt de shea bio/organic
      – 15 ml. ulei de migdale dulci
      – 15 ml. unt de avocado topit
      – 7,5 ml. vitamina E
      – 3 linguri rozmarin frunze
      – 11 ml. ulei esential
      Succes și să ne anunțați cum a ieșit săpunul!

  2. Marcela Anton says:

    Buna dimineata! As vrea sa fac aceasta reteta de sampon solid , dar am o nelamurire. Am vazut ca in reteta sant trecute si grame si mililitri . Nu trebuiesc cantarite toate pe cantar ,in grame ?

    • Silvia Buzori says:

      Dacă vorbim despre ml., ne referim la volum, deci se măsoară cu cana gradată sau alt recipient. Dacă vorbim despre g., atunci ne referim la gramaj, deci cântărit.
      Ce trebuie să rețineți este că dacă doriți să produceți săpun natural după rețetele create de noi, trebuie să urmați întocmai indicațiile noastre. Dacă scrie ml, sunt ml., dacă scrie g., sunt grame.
      Succes!

  3. Daniel says:

    Buna ziua, va multumesc pt atâtea informații importante. Am o nelamurire, dacă folosesc mai mult ulei esențial afectează cu ceva produsul final ? ma intereseaza ca sapunul sa aibe un miros puternic de parfum. ex, 5 ml in plus la uleiul de citronela fata de cantitatea din reteta., ar fi ok ?

    • Silvia Buzori says:

      Cu drag, ne bucurăm că vă ajută informațiile!
      În săpun, cantitatea de ulei esențial recomandată este de maxim 3%. Dacă depășiți această cantitate, pasta de săpun se va “tăia”. Dacă doriți să aibă un miros mai puternic, trebuie să alegeți uleiuri esențiale corespunzătoare. În acest caz, și rozmarinul și citronella sunt puternice.
      Succes!

  4. Andreea Ilie says:

    Buna ziua. Sunt foarte fericita ca ati facut posibila initierea online in sapunarit ,si mai als ca o faceti intr-un mod asa de accesibil si inteligibil.Eu comand de cativa ani produsele cosmetice necesare familiei mele ,la o sapunareasa minunata din Constanta.Anul asta mi-am pus in cap sa realizez eu insami cadourile de Craciun pentru prieteni si rude,asadar vreau sa fac sapun natural de casa .Cautand pe ebay un ulei de argan pt uz extern ,pe care eu il folosesc ca hidratant corporal si cu care pielea mea e foarte fericit ingrijita,am dat de diferite produse bio la oferta.Am cumparat deci: 1000ml ulei de migdale dulci ,2x 1000 ml ulei de cocos ,250 ml ulei de jojoba,250ml ulei de argan ,500ml ulei de ricin ,50 gr Matcha tea pudra ,50ml ulei esential de lamaie,50 ml ulei esential de portocale,10 ml ulei de lavanda,10 ml ulei de vanilie ,10 ml ulei de rozmarin ,10ml ulei parfum de cocos.Nu as dori sa folosesc in sapunuri ulei de palmier.Ulei de masline am din cel alimentar,extravirgin ,este ok sau trebuie doar pomace? Ma puteti ajuta,va rog , sa updatez reteta de sapun cu ulei de ricin ,astfel incat sa inlocuiesc unturile de avocado si shea(pentru ca nu le am) cu ceea ce am in lista ,sau trebuie respectata intocmai reteta ? In general m-ar interesa si cu ce pot inlocui uleiul de palmier pentru a pastra nealterat rezultatul retelor Dv. ?As dori sa stiu si daca prafurile (ex. ceai verde,turmeric,scortisoara,sofran,etc.) trebuiesc neaparat infuzate in apa distilata sau pot fi adaugate uscate la omogenizarea uleiurilor cu solutia de soda ? Va multumesc anticipat , Andreea.

    • Sapun Natural says:

      Bună, Andreea!

      Rețetele noastre, ca orice alte rețete, de altfel, trebuie respectate întocmai. Dacă tu vrei să înlocuiești un ulei sau un unt dn compoziție, compui o nouă rețetă și va trebui să refaci calculele. Dacă dorești, poți achiziționa unt de shea și unt de avocado de la noi de pe site.

      Avem și rețete care nu conțin ulei de palmier.

      Pulberile din plante se pot adăuga la final, uscate, odată cu uleiurile esențiale.

      Succes!

  5. Maria Elena says:

    Buna ziua. As putea sa inlocuiesc apa distilata cu ceai (de exemplu de urzici )? Sunt recunoscatoare ca am gasit site-ul d-voastra plin cu retete frumoase ! 🙂 Voi incerca sa fac cat mai multe . Multumesc !

    • Sapun Natural says:

      Bună ziua! Da, puteți înlocui cu ceai, dar ceaiul să fie realizat tot cu apă distilată. Succes, vă mai așteptăm pe site!

  6. Valentina says:

    Buna ziua! As vrea sa fac un sampon lichid din uleiuri vegetale, dar nu am gasit nicio reteta, ma puteti ajuta? Multumesc!

  7. Mona Lupu says:

    Buna, am citit cu interes toate postarile dumneavoastra, cat si comentariile si raspunsurile. As vrea sa fac acest sampon (evident cu jumatate din cantitati), insa intrebarea mea este legata de unitatile de masura ml si grame. Am vazut ca in general se folosesc gramele chiar si pentru lichide, sa inteleg ca in cazul acestei retete folosesc cantarul doar pentru grame, iar pentru lichide pot folosi un pahar gradat?
    Banuiesc ca trebuie sa respect intocmai, dar am nevoie de o confirmare. Multumesc

    • Sapun Natural says:

      Buna, Simona!

      Recunosc ca nu imi este clar ce nu iti este clar. 🙂 Daca imi permiti o gluma. In aceasta reteta este mult mai simplu, in sensul ca nu ai in grame decat cele doua unturi, de cocos si de shea. In rest, la uleiuri este trecut volumul. Dar extrapoland, da, atunci cand folosesti o reteta, trebuie sa o respecti intocmai. Daca creatorul retetei a spus ml. la shea, atunci topesti shea si masori volumul.

      Succes, asteptam fotografii cu sapunurile!

  8. Mihaela Articuci says:

    Buna seara am descoperit situl dumneavoastră si țin sa va spun ca este superb si va multumesc pentru dezvăluirea rețetelor si fabricarea lor . Am cumpărat toate Ingredientele pentru a face Săpunul cu ulei din ricin . A-și dori sa va pun câteva întrebări,poate aveți amabilitatea si timpul de a îmi răspunde . M-a întrebam dacă aceasta reteta se poate face după metoda “Semi metoda malt” si dacă pot folosi săpun de casa făcut de mama ?! Si o alta întrebare este dacă pot folosi rozmarin proaspăt cules din grădina ( nu uscat) ?! Va multumesc Cordialement Mihaela

    • Sapun Natural says:

      Multumim mult pentru cuvintele frumoase, datorita voua continuam! 🙂

      Pentru a va ajuta, trebuie sa ne spuneti ce inseamna semi metoda malt. Va referiti la melt&pour, aceasta fiind singura semi-metoda pe care o cunoastem noi? Daca la acest lucru va referiti, atunci nu mai vorbim despre aceasta reteta, creata de noi, ci de una creata de altcineva, pe care o imbunatatiti cu rozmarin sau alte ingrediente.

      Nu stim daca puteti folosi sapunul realizat de mama Dumneavoastra, nu toate sapunurile se preteaza pentru melt&pour.

      Daca folositi orice planta, suc sau floare proaspata (menta, rozmarin, lavanda, trandafir, castravete etc.), riscati foarte mult, deoarece sapunul poate rancezi mult mai usor si mai repede. De aceea, noi recomandam numai plante si flori uscate.
      Succes!

      • Mihaela Articuci says:

        Buna ziua multumesc pentru răspunsul si pentru rapiditatea dumneavoastră , intr-adevăr vorbeam despre metoda “melt&pour “..(faute d orthographe 🙂 )… nu am sa iau riscul de a folosi sapunul de la mama . Am cumpărat toate Ingredientele pentru a realiza “Săpunul natural cu ulei de ricin” si într-adevăr costa scump .Pentru rozmarin (si alte plate )am înțeles multumesc pentru explicare . Pentru a realisa acest săpun cât mai bine , ce metoda trebuie folosit ?! Metoda la rece?! Merci d’avance. Cordialement Mihaela

        • Sapun Natural says:

          Fiind mini-vacanta, nu am mai fost la fel de prompti. 🙂
          Da, noi recomandam, in toate retetele de pe site, metoda la rece.
          Succes!

  9. Nela says:

    Buna seara, sunt incantata de oferta acestui site, abia v-am descoperit si va felicit pentru modul in care ati ales sa transmiteti experienta d-voastra celor interesati!
    In alta ordine de idei as vrea sa va intreb cam ce termen de valabilitate au sapunurile naturale, avand in vedere ca au aproape un pH neutru ( poate putin acid atunci cand grasimile sunt in exces)?
    Va multumesc si va doresc toate cele bune!

    • Sapun Natural says:

      Buna dimineata, ne bucuram ca ati gasit util site-ul nostru, multumim frumos pentru aprecieri! 🙂

      In mod teoretic, sapunurile naturale au o durata de viata intre 6 luni si 2 ani, in functie de reteta, ingrediente, tipul sapunului si conditiile de depozitare. Iar daca adaugati uleiuri esentiale, trebuie sa fiti constienta ca mirosul se atenueaza in timp, asa cum am scris si noi la produsele finite solide (exemplu aici http://www.sapunnatural.ro/shop/sapun-natural-scortisoara-portocale/).

      Un post scriptum: sapunurile nu trebuie sa aiba pH neutru, ci un pH situat intre valorile 9 si 12, deoarece sunt produse pentru igiena corpului. 😉

  10. anca says:

    buna, am doua intrebari, sunt incepatoare
    formele de plastic se tapeteaza cu hatie cerata?
    as dori sa incerc sa fac un sapun simplu si vreau sa stiu daca pun doar ulei de palmier si de masline, fara unt de cocos, va iesi bine? va fi destul de tare? citisem ca untul de cocos da duritatea .
    multumesc !

  11. Tamara says:

    Si as mai dori sa va intreb, la prepararea samponului cu ricina, respect intocmai pasii prepararii sapunului natural. Aduc uleiurile si untul la temperatura corespunzatoare, apoi apa + hidrxidul si purced la amestecare. Studiez foarte amnuntit reteta si pasii, deaceea va intreb. E o reteta mai bogata in ingridiente si vreau sa-mi fie clar totul.
    Va multumesc anticipat.

    • Sapun Natural says:

      Noi nu ti-am recomanda aceasta reteta daca esti incepatoare. Dar da, asa este. Respecti aceiasi pasi, chiar daca reteta are mult mai multe ingrediente si cantitatile sunt mai mari.

      Uleiuri + unturi – temperatura potrivita
      Hidroxidul se toarna in apa
      Se amesteca pana la trace.
      Se adauga restul ingredientelor.

      Cu drag!

  12. Tamara says:

    Buna seara, ma numesc Tamara. Mi-as dori foarte mult sa fac samponul asta, dar sint incepator, daca impart toate ingridintele exact in doua pentru a face o cantitate mica, nu va avea de suferit reteta? Vas fi foarte recunoscatoare pentru un raspuns.

    • Sapun Natural says:

      Este absolut ok sa faci acest lucru! Reteta nu va avea de suferit, iar tu vei obtine aproximativ 25 sapunuri, in functie de matritele pe care le vei folosi.

      Succes si sa ne tii la curent! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.