Valori SAP

Intram putin in teoria producerii sapunului natural cu un nume, SAP. Adica valoarea de saponificare sau numarul de saponificare. Este acelasi lucru. Aceasta valoare se refera la numarul de miligrame de hidroxid de sodiu necesar pentru a saponifica 1 gram de ulei sau unt vegetal.

Formula de calcul a gramajului hidroxidului de sodiu in cadrul unei retete este extrem de simpla. Valoarea SAP totala, adica intreaga cantitate de hidroxid de sodiu necesara intr-o reteta, este compusa din valorile SAP pentru fiecare ulei in parte inmultit cu cantitatea acelui ingredient. Avand la dispozitie (veti vedea mai jos) valorile SAP ale uleiurilor, voi trebuie doar sa realizati cateva calcule.

Sa discutam un exemplu ipotetic, o reteta compusa din ulei de masline si ulei de cocos.

– 300 ml. ulei masline

– 500 ml. ulei cocos

Valorile SAP sunt: ulei masline 0,134 si ulei cocos 0,190.

Calculul arata asa:

A. 300 ml. (gramaj ulei masline) x 0,134 (valoare SAP ulei masline) = 40,2 (gramaj hidroxid sodiu pentru a saponifica uleiul de masline)

B. 500 ml. (gramaj ulei cocos) x 0,190 (valoare SAP ulei cocos) = 95 (gramaj hidroxid de sodiu pentru a saponifica uleiul de cocos)

Total gramaj hidroxid de sodiu: A + B = 135,2 grame

 

Ati vazut, pe scurt, cat de simplu poate fi! Mai ramane de calculat cantitatea de apa necesara acestui gramaj de hidroxid de sodiu si aproape ati terminat.

Daaaaaar… pentru inceput, nu veti avea nevoie de aceasta pura matematica, deoarece retetele pe care vi le oferim sunt calculate de catre noi, si, mai presus de toate, sunt testate. Dar in viitor poate veti dori sa va creati propriile retete.

Va spunem un secret: am descoperit ca sunt persoane care prefera sa se foloseasca de retetele altora si sa si le insuseasca. Nu este nicio problema, atata timp cat reteta nu este protejata din punct de vedere legal. Retetele pe care le veti gasi pe acest site sunt gratuite.

Noi vi le oferim cu titlu gratuit si chiar va incurajam sa le folositi pe termen lung, dar intotdeauna trebuie sa precizati sursa preluarii acestor retete, adica site-ul www.sapunnatural.ro. De asemenea, daca preluati fotografii de pe site-ul Sapun Natural, trebuie sa precizati ca sunt realizate de Daniel Photography (www.danielphotography.ro).

 

Acum sa trecem la enumerarea valorilor SAP ale principalelor uleiurilor si unturilor vegetale:

Ulei migdale/migdale dulci: 0,136

Ulei avocado: 0,133

Ulei ricin: 0,128

Unt cacao: 0,137

Ulei cocos: 0,190

Ulei samburi struguri: intre 0,123 si 0,135 (variaza destul de mult). Va recomandam sa folositi 0,130.

Ulei jojoba: 0,069

Ulei macadamia: 0,139

Ulei masline: 0,134

Ulei palmier: 0,141

Ulei orez: 0,128

Unt shea: 0,128

Ulei floarea soarelui: 0,134

 

Pe curand!

4 thoughts on “Valori SAP

  1. Elena says:

    Buna seara,
    Intentionez sa incep sa fac sapun…imi place tare pagina dumneavoastra. Vroiam doar sa va cer un sfat, combinatia urmatoarelor ingrediente vi se pare in regula!? Am achizitionat: ulei de migdale, unt de shea, uleiuri esentiale de portocal si grapefruit.
    Va multumesc, o seara buna!

  2. Ana Maria Runcan says:

    Buna seara.
    Citesc cu mare interes metodologiile de fabricatie a sapunului natural si am de gand sa incerc.
    1.As dori sa stiu si calculul cantitatii de apa
    2.Pentru metoda de fabricare la rece sunt valabile aceleasi calcule?
    Multumesc tare mult

    • Sapun Natural says:

      Buna seara,

      Va recomand sa accesati pagina “Retete sapun natural”, https://www.sapunnatural.ro/retete-sapun-natural/. Acolo gasiti 7 retete gratuite, primele trei fiind pentru: metoda la rece, metoda la cald, semi-metoda melt&pour. Urmatoarele patru retete sunt numai pentru metoda la rece.

      Daca nu doriti sa lucrati cu hidroxid de sodiu, va recomand sa accesati pagina “Sapun natural pentru semi-metoda melt&pour”, https://www.sapunnatural.ro/category/shop-sapun-natural-meltpour/.

      Pentru materii prime, aveti la dispozitie pagina “Shop”, structurata pe categorii de produse (unturi, uleiuri esentiale, plante etc.).

      Pentru orice alte intrebari aveti, va rog sa ne scrieti sau sa ne contactati.

      Succes!

Dă-i un răspuns lui Ana Maria Runcan Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.