Reteta sapun natural cu argila, in straturi

Aparitia in magazin a argilelor (alba, roz, rosie si verde), ne conduce astazi catre o noua reteta de sapun natural, in straturi. Sa incepem cu informatiile de baza, pe care le gasiti in categoria “cum faci sapun“. De la metode de producere sapun natural, ustensile, spatiu de lucru, pana la detalii legate de siguranta sau alte retete.

Pentru ingredientele necesare fabricarii acestei retete, dati click pe fiecare ingredient mentionat sau intrati direct in categoria “Shop“, unde veti gasi peste 130 de produse utile, cele mai multe dintre ele avand cele mai bune preturi de pe piata. Daca va duceti cu mouse-ul deasupra cuvantului “Shop”, atunci se vor deschide toate cele 8 categorii din magazin.

Metoda pe care o folosim este cea la rece (cold process), detaliile le aveti aici.

Ingredientele sunt urmatoarele:

– 1.200 ml. ulei masline
– 1.000 g. unt palmier
– 1.000 g. unt cocos natural
– 600 ml. ulei floarea soarelui
– 200 ml. ulei ricin
– 1.520 ml. apa distilata
– 643 g. hidroxid de sodiu
– 60 ml. ulei esential

Dupa ce realizeaza reteta de baza, cea de mai sus, pasta de sapun natural se imparte fie in trei cantitati similare, fie in 2.

Daca alegeti sa impartiti in 2 cantitati egale, atunci adaugati 9 lingurite de argila rosie si 9 lingurite de argila alba, in fiecare parte neutra. Recomandarea noastra, pentru a parfuma sapunul, ar fi sa alegeti uleiuri esentiale florale (geranium, ylang-ylang sau melissa) pentru partea rosie si uleiuri esentiale de citrice pentru partea alba (portocale, mandarina, lamaie, grapefruit, lamaie verde sau citronella).

Daca alegeti sa impartiti in 3 portii egale, atunci puteti adauga in fiecare parte neutra: 6 lingurite de argila alba, 6 lingurite de argila rosie si 6 lingurite de argila verde. Pentru parfumare, puteti alege variantele de mai sus, iar pentru parfumarea celui verde, puteti alege unul sau mai multe uleiuri esentiale dintre: menta, eucalipt, pin, lavanda, patchouli, rozmarin, brad, ienupar, cedru, salvie sau tea tree.

Cand sapunul are o consistenta cremoasa, bine inchegata, ca o smantana grasa, se toarna primul strat incet, la baza formei pe care o aveti. Ideal ar fi ca stratul de culoare sa fie uniform, pe toata lungimea formei. Urmeaza al doilea strat si, daca ati ales varianta in 3 straturi, si cel de-al treilea strat. Ordinea culorilor o stabiliti asa cum doriti, noi va propunem sa incepeti cu rosu, apoi cu alb si la sfarsit verde.

Pentru sapunul natural in doua culori, alb cu rosu, pe stratul superior puteti adauga niste bumbi din cealalta culoare, exact ca in fotografia de mai jos.

Sapun 2 culori cu argila rosie

Succes!

11 thoughts on “Reteta sapun natural cu argila, in straturi

    • Sapun Natural says:

      Da, dar totul, absolut toate ingredientele, trebuie înjumătățite. Nu puteți exclude niciunul din rețetă.

      Succes!

  1. Magdalena says:

    Buna ziua , as dori sa va intreb pentru realizarea acestui sapun daca excludem untul de cocos , influenteaza cu ceva natura compozitiei?
    Multumesc

  2. ioana says:

    as dori sa stiu cum se toarna cele trei straturi, astfe incat ele sa nu se amestece intre ele. vad ca la d-voastra stratul este perfect drept, lucru care nu se intampla turnand pur si simplu cel de-al doilea peste primul, ci iese valurit si culorile se amesteca intre ele. este spreierea cu acool izopropilic solutia? din fotografie nu ar reiesi nici ca intre straturi ati fi folosit vreo pudraa, si atunci? cum se procedeaza? ma gandesc ca este o solutie indispensabila fabricarii sapunurilor in mai multe culori. multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Sapun Natural says:

      Aceasta tehnica este recomandata celor avansati in domeniu. Nu se foloseste alcool sau un ingredient indispensabil, dar trebuie stapanita tehnica turnarii si nivelarii. Totul se realizeaza “din mana”.

  3. Sapun Natural says:

    Unturile se pun fie in grame, fie in ml. Adica 1 kg de cocos are un volum de 1.200 ml. Este un exemplu, nu inseamna ca atat are untul de cocos. Pe site-urile americane, intr-adevar, ei pun pe cantar un recipient, seteaza cantarul in grame si pun o mie de grame de ulei de masline. La noi pe site vei gasi unturile in grame si uleiurile in ml.

  4. Bianca says:

    buna, am o mica nedumerire…pe toate site- urile scrie ca uleiurile se masoara in g nu in ml si totusi la voi le vad in ml…ati transformat din g in ml? merci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.