Colorantii sintetici din sapunuri

Sapunurile colorate. Sunt frumoase, aspectuoase, spectaculoase. Cred ca va dati seama ca vorbim despre produse de ingrijire, nu despre produse care trebuie sa arate frumos. Un sapun pe care il folosim de cateva ori pe zi ar trebui ales dupa beneficii, proprietati si ingrediente, nu dupa aspect.

In cazul sapunurilor naturale cu adevarat ar trebui sa regasim in compozitie pulberi de plante, frunze, flori, decocturi sau infuzii.

Americanii folosesc foarte mult oxizii de fier. Si astfel reusesc sa produca inimioare rosii de Valentine’s Day, brazi verzi de Craciun si iepurasi roz de Paste.

Oncologii din toata lumea sunt de acord ca inca nu au suficiente date despre E172 (i, ii, iii), adica oxidul negru/rosu/galben de fier, asa ca au trecut aceasta substanta in categoria „suspecta de a produce celule canceroase”. Nu ar fi o mare problema daca producatorii ar alege variantele minerale, naturale, ale acestor oxizi, dar cum acestea sunt foarte scumpe, acestia prefera sa aleaga variantele chimice, comerciale, realizate din pudra de fier.

Aceleasi variante toxice coloreaza vopseaua, vasele din ceramica, ajuta la imprimarea magnetica a discurilor sau sunt prezente ca si substante de contrast la RMN-uri. Combinatia oxidului de fier cu aluminiul produce o substanta numita termit, folosita la detonarea bombelor si la demolarea cladirilor (implozii, explozii).

IMG_7170

mica-swirl-challenge

Mica Swirl1

Silicatul de mica este un alt colorant folosit pe scara larga in cosmetice. Mica provine de la latinescul „micare”, care inseamna „a straluci”. Evident, are legatura cu aspectul silicatului de mica, mai ales cand rocile de silicat sunt mici ca dimensiuni.

India are cele mai mari depozite de mica din lume, iar China este producatorul numarul 1 din lume. Mica se foloseste in industria electronica, iar in tara noastra, in anii ’70-’80 se folosea pe scara larga la colorarea peretilor. Este acea substanta care are reflexii in lumina, argintie de cele mai multe ori.

Snowflake

In industria cosmetica, silicatul de mica se foloseste in pasta de dinti, sapun, strugurel de buze, pudra de corp, farduri de pleoape si ochi, oja, gel de dus, creme de corp, ulei de corp si multe altele.

web_banners_loli

Producatorii de cosmetice naturale si/sau bio, reuniti in diverse asociatii la nivel international, recomanda folosirea colorantilor pe baza de plante (pulberi, frunze, decocturi, infuzii) si eliminarea celorlalte substante chimice, prezente in sapunuri doar pentru infrumusetare.

Aveti mai jos cateva exemple de sapunuri naturale cu adevarat, colorate cu…

… pulbere de trandafiri si boia dulce de ardei

Soap Mill
www.sapunnatural.ro

… cafea si scortisoara

Soap Mill
www.sapunnatural.ro

… nuca macinata

Soap Mill
www.sapunnatural.ro

Deci este posibil sa realizezi sapunuri naturale colorate si nu este neaparat necesar sa apelezi la coloranti sintetici! Trebuie doar sa va puneti creativitatea la lucru si sa va ganditi ce alte pulberi de plante sau flori puteti folosi pentru a va colora sapunurile.

Asteptam comentariile voastre aici sau pe Facebook.

Pe curand!

De ce ne dorim sapunuri 100% naturale?

Datorita lipsei din compozitie a unor chimicale care produc foarte mult rau pe termen lung.

Doua exemple concrete sunt Ethanol si Propylen Glycol. Informatii despre acestea gasiti aici si aici.

Sapunurile transparente arata frumos si pacalesc ochiul. In realitate, cea mai simpla reteta de sapunuri transparente contine aproximativ o treime din totalul intregii productii de sapun.

Ethanolul are mai multe denumiri, printre care alcool ethylic si alcool pur. Este inflamabil si se aprinde foarte usor. Mai mult decat atat, este un drog psihoactiv, un drog recreational cu state vechi pe piata consumatorilor de stupefiante. Se gaseste in compozitia bauturilor spirtoase si in termometre. Este un alcool pur, volatil, iar intoxicatiile cu Ethanol datorita ingerarii sau inhalarii sunt numeroase.

Propylen Glycol-ul actioneaza ca solvent pentru industria farmaceutica si ca aditiv pentru cea alimentara.

In cosmetice, sapunuri, sampoane, geluri de dus, este folosit ca emulsificator, iar in uleiurile parfumate sintetice si uleiurile de masaj este folosit ca substanta purtatoare.

Datorita faptului ca are un punct de inghet situat in jurul valorii de -50 grade Celsius, este folosit ca agent de dezghetare sau de prevenire a inghetului pe pistele aeroporturilor din intreaga lume.

Este mai putin toxic decat Ethylen Glycol, fiind necesara ingerarea unei cantitati mari pentru a produce probleme de sanatate grave. Totusi, cauzeaza iritatii ale pielii si ochilor (mai ales la folosirea indelungata a deodorantelor), iar produsele cosmetice ce contin Propylen Glycol le sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.

Motivul pentru care ne dorim sa renuntam la chimicalele din viata de zi cu zi este simplu si are legatura cu un stil de viata sanatos pe care ne dorim sa il urmam. Acest stil de viata sanatos inseamna sa folosim produse cosmetice 100% naturale, de preferat organice, produse alimentare proaspete si pe cat se poate de ecologice si mai inseamna sa impartasim cat mai multor persoane informatiile pe care le obtinem din diverse surse. Sa informam si sa formam copii, tineri si adulti in legatura cu pericolele la care sunt expusi zilnic.