Ulei esential grapefruit

Descriere: uleiul esential de grapefruit este surprinzator si pretios din toate punctele de vedere. Doar 680 grame de ulei esential se obtin dintr-o tona de fructe proaspete.

Parfumul uleiului esential de grapefruit este proaspat, fructat si curat. Un ulei de o calitate superioara trebuie sa aiba un miros aproape identic cu coaja proaspat taiata a unui grapefruit.

Aroma este delicioasa si are un impact puternic asupra simturilor si emotiilor. In aplicatiile aromaterapeutice, uleiul esential de grapefruit este inviorator, vesel, usor euforic si usor energizant. Parfumul dulce-amarui aduce in prim-plan sentimente calde si inlatura dispozitiile neplacute.

Parfumul de grapefruit combate lipsa de energie, oboseala si stresul, de aceea se foloseste ca ulei aromaterapeutic in saculeti odorizanti, difuzoare de camera sau lumanari.

Are proprietati tonice, fiind des folosit in uleiuri pentru corp sau creme care se folosesc dimineata. O mica precautie trebuie luata in considerare, pentru ca uleiul esential de grapefruit, ca orice ulei esential obtinut din citrice, este fototoxic si trebuie evitata expunerea la soare in primele doua ore dupa aplicarea cremei sau uleiului.

Este indicat in produsele pentru piele mixta/grasa si par gras, datorita efectelor astringente si antiseptice.

Actiunile sale generale sunt stimulative, atat la nivel mental, cat si fizic. Inlatura oboseala si stresul emotional.

Continue reading

Ulei esential lamaie

Descriere: uleiul esential de lamaie este obtinut prin presare la rece din coaja fructului cu acelasi nume. Desi originar din India, numele acestuia provine din araba „laimun” si/sau persana „limun”.

Copacul creste pana la o inaltime de aproximativ 6 metri si a fost adus in Europa in Evul Mediu. Datorita faptului ca lamaia contine o cantitate foarte mare de vitamine (A, B si C), pe vremuri marinarii il foloseau pentru a trata scorbutul (deficienta de vitamina C – acid ascorbic) sau alte deficiente de vitamine.

Parfumul de lamaie combate lipsa de energie, oboseala si stresul, de aceea in Japonia se foloseste ca ulei aromaterapeutic in incaperile cu multi angajati, atat in difuzoare de camera, cat si in lumanari. De asemenea, in toata Asia, este un agent de gust si miros foarte popular in preparate culinare sau parfumuri.

Are proprietati tonice, fiind des folosit in uleiuri pentru corp sau creme care se folosesc dimineata. O mica precautie trebuie luata in considerare, pentru ca uleiul esential de lamaie este fototoxic si trebuie evitata expunerea la soare in primele doua ore dupa aplicarea cremei sau uleiului.

Este indicat in produsele pentru piele mixta/grasa si par gras, datorita efectelor astringente si antiseptice.

Actiunile sale generale sunt stimulative, atat la nivel mental, cat si fizic. Inlatura oboseala si stresul emotional.

Continue reading

Ulei esential brad

Descriere: Are proprietati analgezice, fiind des folosit in balsamuri si uleiuri de masaj care alina durerile, in special in cazul durerilor musculare.

Este folosit ca ulei adjuvant in cazul racelilor, datorita calitatilor sale expectorante. Studiile au aratat ca uleiul esential de brad are abilitatea de a omori germenii si bacteriile care se transmit pe calea aerului.

Mirosul are note stralucitoare: cele inalte, de pin, cele de mijloc usor mentolate, iar cele de baza, balsamice, rasinoase.

Actiunile sale generale sunt stimulative, atat la nivel mental, cat si fizic. Inlatura oboseala si stresul emotional.

Continue reading

Ulei esential fenicul

Descriere: in perioada medievala, oamenii credeau ca mirosul feniculului indeparteaza spiritele rele si protejeaza impotriva vrajilor.

De sute de ani, feniculul se foloseste ca adjuvant digestiv pentru a echilibra manifestarile hormonale feminine, datorita faptului ca stimuleaza productia de estrogen (regleaza menstruatia, creste lactatia, usureaza nasterea, calmeaza durerile etc.).

Pe langa toate acestea, uleiul esential de fenicul este folosit in lumanari naturale, saculeti odorizanti de camera sau masina pentru aroma sa inconfundabila si nu numai. Ajuta la diminuarea indigestiei, sustine inima si sistemul respirator, stimuleaza sistemul circulator.

Are proprietati antiseptice, antispasmodice si analgezice, fiind des folosit in ape de gura si pasta de dinti. Mirosul este dulce, de pamant, asemanator celui de anason, puternic aromat.

Continue reading

Ulei esential tea tree

Descriere: uleiul esential de tea tree are numeroase proprietati si actiuni, de-a dreptul remarcabile. Ce este absolut interesant la acest ulei este ca actioneaza impotriva celor trei organisme infectioase: bacterii, ciuperci si virusi. Teste microbiologice independente au confirmat eficacitatea uleiului esential de tea tree in lupta contra infectiilor datorita abilitatii de se autoproteja si de a raspunde conform tipului de infectie.

Tea tree este un copac sau un arbust originar din Australia, cu frunze-ace asemanatoare chiparosului si flori galben deschis. Are proprietati antiseptice, dezinfectante, antifungice, antivirale si imuno-stimulatoare. Amelioreaza cu succes acneea, basici, arsuri, matreata, herpesul, calmeaza zonele afectate de intepaturile insectelor. Ajuta sistemul respirator in cazul astmului, bronsitei, tusei, sinuzitei.

Continue reading

Ulei esential citronella

Descriere: uleiul esential de citronella este cunoscut ca un repelent eficient, dar totodata este ideal pentru a improspata aerul din incaperi, pentru ingrijirea pielii grase si pentru eliminarea transpiratiei.

Are un miros usor dulceag, asemanator cu cel al combinatiei dintre portocala si lamaie. Este un ingredient extrem de popular in lumanarile naturale anti-tantari, dar este folosit pe scara larga si in parfumuri, sapunuri naturale, lotiuni de corp, creme, deodorante, saculeti odorizanti de camera si de masina etc.

Se extrage dintr-o iarba originara Sri Lanka si Java. Este o planta aromatica de aproximativ 1 metru inaltime.

Se potriveste excelent cu uleiul esential de lavanda, uleiul esential de pin sau ulei esential de portocale.

Continue reading

Ulei esential cedru

Descriere: uleiul esential de cedru are proprietati antiseboroeice, antiseptice, antispasmodice, tonice, astringente, diuretice, expectorante, insecticide, sedative si fungicide.

Uleiul esential de cedru are proprietati sedative asupra pielii, reducand astfel mancarimile asociate eczemelor sau acneei. Actiunile astringente sunt perfecte pentru acnee, piele grasa, par si matreata. Este valoros in cazul artritei si reumatismului. De asemenea, calmeaza si relaxeaza la nivel mental.

Cedrul este originar din America de Nord, creste pana la o inaltime de 30 metri si are o durata de viata de pana la 1000 ani. Cedrus Libani sau cedrul libanez, din care s-a extras initial uleiul esential, este extrem de rar datorita utilizarii excesive.

Stiati ca…
… din acest copac a construit Solomon Templul din Ierusalim?
… vechii egipteni foloseau uleiul de cedru in procesul mumificarii, in cosmetice si ca repelent?
… nativii americani foloseau uleiul de cedru in medicina si il ardeau pentru purificarea aerului din incaperi?
… in prezent, lemnul de cedru se foloseste cu precadere la confectionarea creioanelor si cutiilor?
… se potriveste excelent cu uleiul esential de lavanda, uleiul esential de scortisoara sau apa de trandafiri?

Continue reading

Ulei esential patchouli

Descriere: uleiul esential de patchouli are proprietati afrodisiace, calmante si relaxante, puternic antiinflamatorii, cicatrizante. Ideal in momentele de depresie, stres si anxietate.

Uleiul esential de patchouli este obtinut dintr-o planta originara din S-E Asiei, mai precis din regiunile Java si Sumatra. Popularitatea acestui ulei in aromaterapie nu este noua, el fiind utilizat in ultimele secole in tratarea diferitelor infectii sau boli. A fost introdus in Marea Britanie in 1820 si a fost extrem de apreciat datorita proprietatilor de curatare.

In anii ’60 a fost introdus ca element de baza in parfumerie. Perioada „flower-power” a fost cucerita de patchouli, alaturi de santal si iasomie. Uleiul esential de patchouli este o nota de baza in parfumerie, functionand si ca un fixativ perfect. Ajuta la incetinirea procesului de evaporare al altor uleiuri volatile si ajuta la fixarea si pastrarea aromei pentru o perioada lunga de timp. Are un miros dulce, intepator, condimentat.

Stiati ca…
… in Malaysia si India, patchouli se numeste „puchaput”?
… puchaput inseamna „frunza verde”?
… pe vremuri, salurile din casmir care plecau pe vasele indiene catre Anglia aveau frunze de patchouli pentru a tine la distanta moliile?
… mirosul caracteristic al salurilor din casmir, dat de frunzele de patchouli, era semnatura autenticitatii produselor si fara acest miros nu se puteau vinde in Anglia?
… mirosul caracteristic al cernelei indiene este dat de uleiul esential de patchouli in combinatie cu camfor?

Continue reading

Ulei esential anason

Descriere: uleiul esential de anason are proprietati antiseptice, sedative, relaxante, antireumatice (stimuleaza circulatia sangelui). Se foloseste ca repelent si calmant impotriva colicilor si durerilor musculare.

De multa vreme, uleiul esential de anason este folosit pentru a conferi preparatelor culinare si bauturilor o aroma deosebita. Proprietatile medicinale ale acestei plante se cunosc din timpuri stravechi (Egipt, Roma, Grecia).

In ultima perioada, este un ingredient de baza in ape de gura, pasta de dinti, saculeti odorizanti de camera sau masina, lumanari naturale, datorita aromei sale inconfundabile si proprietatilor antiseptice, antispasmodice si analgezice.

Continue reading

Ulei esential eucalipt

sciencephoto.com

Descriere: uleiul esential de eucalipt este puternic racoritor si mentolat, avand proprietati terapeutice remarcabile: antiinflamatoare, antibacteriene, antiseptice, antispasmodice. Ideal in cazul problemelor respiratorii, ranilor si taieturilor, durerilor musculare. Este larg utilizat in ultimii ani in produsele pentru ingrijirea pielii, in pasta de dinti, precum si in medicamentele homeopate contra racelii si febrei.

Arborele din ale carui frunze proaspete se extrage uleiul esential de eucalipt este originar din Australia, aceasta fiind si tara cu cea mai mare productie din lume.

Continue reading