Reteta sapun natural cu bere

Aparitia in oferta noastra de uleiuri esentiale a uleiului esential de lamaie, atat cu certificare bio, cat si conventional, ne-a condus catre reteta de mai jos.

Chiar daca sunteti incepatori sau avansati, nu strica sa recititi aici post-ul legat de primii pasi, aici instructiunile care va garanteaza siguranta si aici despre metoda la rece de fabricare a sapunului natural.

– 335 ml. bere neagra, fara acid, la temperatura camerei
– 300 ml. unt cocos natural
– 300 ml. ulei masline pomace
– 200 ml. unt palmier
– 100 ml. ulei floarea soarelui
– 50 ml. ulei ricin
– 50 g.unt cacao natural
– 145 g. hidroxid de sodiu

In faza de „trace” (urma), se adauga urmatoarele uleiuri esentiale:

– 15 ml. ulei esential lamaie
– 10 ml. ulei esential portocale
– 10 ml. ulei esential anason
– 10 ml. ulei esential grapefruit
– 2 linguri miere

Inainte de a incerca aceasta reteta de sapun natural, este deosebit de important sa realizati urmatorii pasi: puneti berea intr-un recipient cu gura foarte lara, amestecati viguros pana face spuma, apoi puneti un capac si lasati berea cel putin 4 zile la temperatura camerei, pentru a iesi tot acidul din ea. Amestecati de 2-3 ori pe zi si puneti capacul la loc.

Chiar si fara acid, hidroxidul de sodiu se adauga extrem-extrem de lent in bere. La aceasta reteta trebuie sa fiti deosebit de atenti, fiindca poate deveni un frumos experiment de chimie, in care veti vedea un vulcan activ.

Sapunul natural rezultat in urma acestei retete va fi relativ moale, dar deosebit de spumant. Se poate folosi si ca sampon natural solid, in special pentru parul lipsit de vitalitate, deteriorat sau vopsit des. Mirosul nu va rezista mult in timp si va fi discret.

Rozmarin frunze

Descriere: originar din Asia si zona mediteraneana, rozmarinul este o planta aromatica verde tot timpul anului. Frunzele se folosesc pentru a condimenta curcan, miel, porc sau pui.

Datorita proprietatilor de stimulare si imbunatatire a memoriei, precum si particularitatilor curative, rozmarinul se foloseste foarte mult si in prepararea produselor cosmetice (sapun natural, sampon, exfoliante etc.).

Poate supravietui secetei prelungite. Inaltimea maxima este de 1,5 metri, frunzele avand intre 2 si 4 cm. lungime.

Legenda spune ca Fecioara Maria s-a asezat langa un rozmarin inflorit sa se odihneasca, iar pelerina ei albastra a transferat culoarea catre planta. Astfel, numele, Rose of Mary (rosemary in engleza) i-a fost atribuit acestei plante.

In Evul Mediu, rozmarinul era considerat planta iubirii si statorniciei. Mirii purtau cununi cu rozmarin, iar in ziua nuntii plantau o tufa de rozmarin in fata casei. Daca aceasta se prindea, atunci casatoria era pentru toata viata.

Rozmarinul este o planta tonica, astringenta, ce imbunatateste digestia si circulatia. Are proprietati antibacteriene, antifungice, antivirale, antioxidante, analgezice si anti-inflamatorii.

Este folosit foarte des in sampoane solide sau lichide, datorita actiunilor incredibil de eficiente impotriva caderii parului.

Continue reading