Ulei jojoba bio/organic

Ulei jojoba certificat bio/organic Soil Association

Descriere: originar din sudul SUA si nordul Mexicului, uleiul de jojoba bio/organic are proprietati remarcabile datorita structurii sale similare cu cea a sebumului uman. Nu contine trigliceride, de aceea are o durata de viata lunga, peste 3 ani. Nu devine ranced si nu se oxideaza. Este un ulei care nu cauzeaza reactii alergice, nu este iritant si nu colmateaza porii. Este un ulei ideal pentru piele si ten, deoarece nu lasa urme grase si nici senzatii neplacute la atingere. Contine importante cantitati de vitamina E si minerale, fiind un excelent ulei antioxidant si antibacterian.

Este ideal pentru produse cosmetice diverse, de la serumuri pentru ten pana la sampoane bio, de la creme faciale pana la aplicarea directa, fara ingrediente complementare.

Se foloseste intr-o varietate larga de produse cosmetice (sapun natural, ulei de corp, ulei de masaj, sampon, creme naturale, lumanari de masaj, unturi pentru corp etc.).

Continue reading

Sampon natural solid cu ulei de ricin

Uleiul de ricin ne aduce astazi in fata unei noi retete, bazata pe o combinatie de uleiuri si unturi vegetale.

Uleiul de ricin are foarte multe proprietati pentru piele si par, printre care: hraneste si hidrateaza epiderma, stimuleaza cresterea parului si previne caderea acestuia. Un sapun natural cu ulei de ricin inmoaie pielea intarita de pe coate sau talpa, facand astfel mult mai facila inlaturarea ei.

Folosit ca sapun natural strict pentru maini, contribuie la obtinerea unor unghii mai sanatoase si mai rezistente.

Uleiul de ricin are proprietati antiinflamatoare, de curatare, de detoxifiere si de vindecare. Acesta absoarbe toxinele din organism si imbunatateste circulatia sanguina, limfatica si nervoasa.

Uleiul de ricin actioneaza asemeni uleiului de masline si uleiului de jojoba, ca si umectant. Atrage si pastreaza umiditatea la nivelul pielii, ca atare este foarte indicat sa fie folosit in produse 2 in 1, sapun natural solid si sampon natural solid.

Pentru aceasta reteta veti avea nevoie de:
– 1.360 ml. apa distilata
– 510 g. hidroxid de sodiu
– 1.280 ml. ulei de masline
– 1.020 ml. ulei de ricin
– 1.020 g. unt de cocos natural
– 115 ml. ulei de jojoba
– 60 g. unt de shea bio/organic
– 60 ml. ulei de migdale dulci
– 60 ml. unt de avocado topit
– 30 ml. vitamina E
– 12 linguri rozmarin frunze
– 45 ml. ulei esential (vezi mai jos)

Pentru aceasta reteta, combinatia de uleiuri esentiale pe care noi o recomandam este urmatoarea:
– 30 ml. ulei esential rozmarin. Acesta are proprietati complementare uleiului de ricin, adica antiinflamatorii, antibacteriene, antiseptice si dezinfectante.
– 15 ml. ulei esential citronella. Acesta are proprietati antiseptice, antibacteriene, functioneaza ca un excelent deodorant, este tonic si stimulant.

Nu uitati de sectiunea „cum faci sapun„, unde gasiti toate detaliile legate de metode de producere, primii pasi si instructiuni de siguranta, precum si retete de sapun natural.

Valori SAP

Intram putin in teoria producerii sapunului natural cu un nume, SAP. Adica valoarea de saponificare sau numarul de saponificare. Este acelasi lucru. Aceasta valoare se refera la numarul de miligrame de hidroxid de sodiu necesar pentru a saponifica 1 gram de ulei sau unt vegetal.

Formula de calcul a gramajului hidroxidului de sodiu in cadrul unei retete este extrem de simpla. Valoarea SAP totala, adica intreaga cantitate de hidroxid de sodiu necesara intr-o reteta, este compusa din valorile SAP pentru fiecare ulei in parte inmultit cu cantitatea acelui ingredient. Avand la dispozitie (veti vedea mai jos) valorile SAP ale uleiurilor, voi trebuie doar sa realizati cateva calcule.

Sa discutam un exemplu ipotetic, o reteta compusa din ulei de masline si ulei de cocos.

– 300 ml. ulei masline

– 500 ml. ulei cocos

Valorile SAP sunt: ulei masline 0,134 si ulei cocos 0,190.

Calculul arata asa:

A. 300 ml. (gramaj ulei masline) x 0,134 (valoare SAP ulei masline) = 40,2 (gramaj hidroxid sodiu pentru a saponifica uleiul de masline)

B. 500 ml. (gramaj ulei cocos) x 0,190 (valoare SAP ulei cocos) = 95 (gramaj hidroxid de sodiu pentru a saponifica uleiul de cocos)

Total gramaj hidroxid de sodiu: A + B = 135,2 grame

 

Ati vazut, pe scurt, cat de simplu poate fi! Mai ramane de calculat cantitatea de apa necesara acestui gramaj de hidroxid de sodiu si aproape ati terminat.

Daaaaaar… pentru inceput, nu veti avea nevoie de aceasta pura matematica, deoarece retetele pe care vi le oferim sunt calculate de catre noi, si, mai presus de toate, sunt testate. Dar in viitor poate veti dori sa va creati propriile retete.

Va spunem un secret: am descoperit ca sunt persoane care prefera sa se foloseasca de retetele altora si sa si le insuseasca. Nu este nicio problema, atata timp cat reteta nu este protejata din punct de vedere legal. Retetele pe care le veti gasi pe acest site sunt gratuite.

Noi vi le oferim cu titlu gratuit si chiar va incurajam sa le folositi pe termen lung, dar intotdeauna trebuie sa precizati sursa preluarii acestor retete, adica site-ul www.sapunnatural.ro. De asemenea, daca preluati fotografii de pe site-ul Sapun Natural, trebuie sa precizati ca sunt realizate de Daniel Photography (www.danielphotography.ro).

 

Acum sa trecem la enumerarea valorilor SAP ale principalelor uleiurilor si unturilor vegetale:

Ulei migdale/migdale dulci: 0,136

Ulei avocado: 0,133

Ulei ricin: 0,128

Unt cacao: 0,137

Ulei cocos: 0,190

Ulei samburi struguri: intre 0,123 si 0,135 (variaza destul de mult). Va recomandam sa folositi 0,130.

Ulei jojoba: 0,069

Ulei macadamia: 0,139

Ulei masline: 0,134

Ulei palmier: 0,141

Ulei orez: 0,128

Unt shea: 0,128

Ulei floarea soarelui: 0,134

 

Pe curand!