Chimia sapunului

Sapunul este rezultatul reactiei dintre un acid gras si o baza alcalina. Acizii grasi din sapunuri provin din uleiuri si grasimi. Baza alcalina este hidroxidul de sodiu, adica soda caustica. Nu se poate realiza un sapun fara o baza alcalina, adica fara hidroxid de sodiu.

Acizii grasi sunt realizati din lanturi lungi de atomi de hidrogen si carbon, cu un atom de hidrogen in plus, la inceputul lantului si cu un grup de atomi la sfarsitul lantului (doi atomi de oxigen, un atom de hidrogen si un atom de carbon).

Acizii grasi pot fi saturati sau nesaturati. Primii au atomii de carbon legati simplu, impartind acelasi set de electroni. In acizii grasi nesaturati exista cel putin o legatura dubla, adica un set de atomi de carboni impart doua seturi de electroni.

In compozitia sapunului nu se pot folosi toate uleiurile si grasimile existente. De exemplu, hidrocarbura (care este baza motorinei) sau parafina sunt considerate uleiuri. Dar acestea nu contin acizi grasi si nu se pot folosi in fabricarea sapunului. Numai uleiurile si grasimile vegetale sau animale contin acizii grasi necesari, sub forma trigliceridelor.

Cu alte cuvinte, mult mai simplu, sapunul este realizat prin amestecarea uleiurilor si grasimilor (vegetale si/sau animale) cu hidroxid de sodiu dizolvat in apa. Reactia chimica dintre acestea, denumita saponificare, produce o noua substanta – sapunul.

Odata cu acest proces, mai rezulta alte doua substante: apa si glicerina. Apa se evapora, de aceea sapunurile au nevoie de o perioada de uscare, care variaza intre 2 si 8 saptamani. Glicerina este un emolient natural extraordinar si se regaseste in fiecare sapun realizat dupa metoda traditionala, manual.

Si sapunurile comerciale ar trebui sa contina glicerina, dar aceasta este extrasa si vanduta altor companii din domenii cum ar fi industria farmaceutica sau industria de armament. Mai mult decat atat, glicerina este extrasa prin procesarea chimica a uleiurilor, inainte de a incepe prepararea sapunului.

Sapunul transparent, adesea gresit denumit „sapun cu glicerina” este realizat prin adaugarea unei cantitati de alcool, care arde pielea.

Silvia Buzori

6 thoughts on “Chimia sapunului

  • Sapun Natural says:

   Cea mai mare puritate pe care noi am gasit-o este de 98-99%. Din pacate, aceasta se vinde in cantitati mari, minim 25 kg. Noi o importam.

 1. Cosmina says:

  Buna ziua,
  In loc de uleiuri esentiale se pot folosi plante proaspete? Eu am o cantitate mare de menta cu un miros foarte puternic si ma gandeam daca as putea sa o folosesc in stare proaspata.
  Mersi frumos.

  • Sapun Natural says:

   Nu va sfatuim sa adaugati plante, fructe sau sucuri proaspete, deoarece scadeti foarte mult perioada de valabilitate a produselor.

   Oricum ar fi, oricat de puternic ar fi mirosul mentei, acesta nu compenseaza in produsul final mirosul uleiului esential din aceeasi planta. Recomandarea noastra este sa le adaugati pe amandoua, adica frunze uscate de menta (pisate) si ulei esential de menta.

   Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.