Reteta sapun natural metoda la cald

www.danielphotography.ro

Hot process, tradus in romana “proces la cald”, este un proces de producere sapun natural rapid, dar nu tocmai usor.

Este prima metoda pe care au folosit-o stramosii nostri, din mai multe motive.

Nu aveau nevoie sa stie gramajul exact al solutiei alcaline, mai ales ca puteau folosi orice solutie alcalina. Cel mai des folosita era cenusa de feriga, dar si alte tipuri de cenusa lemnoasa erau preferate, in functie de zona geografica.

Neavand termometre in acea vreme, amestecul se fierbea pana cand producatorul decidea ca s-a produs procesul de saponificare.

Temperatura optima este de 80-100 grade Celsius si cum noi avem acum termometre, putem afla foarte usor cand amestecul este saponificat complet.

In cateva cuvinte, metoda la cald presupune adaugarea tuturor ingredientelor intr-un vas, folosirea metodei bain-marie, amestecarea continua pana cand amestecul atinge 80-100 grade Celsius, apoi pana cand saponificarea este completa.

Aceasta fierbere inlocuieste perioada de aproximativ 30 zile de uscare, deoarece sapunul natural este complet uscat si sigur de folosit. Adica sapunul natural se saponifica complet, iar apa in exces se evapora, eliminand astfel procesul de uscare naturala, incomod pentru multi producatori.

In schimb, se pare ca proprietatile uleiurilor si unturilor folosite in compozitie nu se pastreaza in totalitate, asa cum se intampla in cazul metodei la rece, unde temperatura amestecului se situeaza intre 33 si 43 grade Celsius.

Daca sapunul natural se realizeaza altfel, adica metoda este alta, nu inseamna ca precautiile si instructiunile de siguranta sunt diferite. Aici gasiti detalii despre acestea, aplicabile pentru orice metoda de fabricare.

Pe larg, metoda la cald se realizeaza astfel
– se topesc uleiurile si unturile intr-un vas
– se dizolva hidroxidul de sodiu in apa distilata, “in ploaie”, adica nu se toarna dintr-o singura miscare, ci progresiv, putin cate putin
– se adauga amestecul de apa si hidroxid de sodiu peste amestecul de uleiuri si unturi, acum lichid in totalitate; se toarna incet.
– nu conteaza temperatura. Deloc. Nici a uleiurilor, nici a amestecului de apa cu hidroxid de sodiu.
– in momentul in care uleiurile “plutesc” pe deasupra amestecului, vasul se aduce pe foc, utilizand metoda bain-marie
– se amesteca continuu si usor
– din momentul in care amestecul incepe sa fiarba, mai aveti de amestecat aproximativ 20 minute
– cand nu mai exista bule mari care se sparg, ci mici bule ca de sampanie care rasufla, atunci sapunul natural este aproape gata si trebuie sa inchideti sursa de caldura
– dar nu ati terminat! Lasati amestecul sa se calmeze pentru 10-15 minute si apoi readuceti-l la foc. Continuati sa amestecati usor, pe toate laturile vasului.
– amestecul va incepe sa se umfle si atunci inchideti sursa de caldura
– continuati sa amestecati pana cand amestecul are consistenta unui gel. Adaugati unt cacao natural (vezi reteta de mai jos) si uleiurile esentiale.
– in acel moment, sapunul natural este gata si poate fi turnat in forme

Dupa ce se intareste si se raceste, sapunul natural poate fi folosit imediat.

Daca ne intrebati pe noi, metoda la cald este o metoda care trebuie stapanita foarte bine, iar acest lucru nu se intampla decat dupa multe productii “la rece” si dupa multa experienta dobandita ca producator.

Pentru cei experimentati, aveti mai jos si reteta de sapun natural pentru metoda la cald.

– 450 ml. ulei cocos natural
– 450 ml. ulei masline pomace
– 340 ml. apa distilata
– 130 g. hidroxid de sodiu
– 20 g. unt cacao natural
– 5 ml. ulei esential de lavanda
– 1 lingura de levantica pulbere

Obtineti un sapun natural calmant, relaxant, potrivit pentru sfarsitul unei zile lungi si obositoare.

Pe curand!

44 thoughts on “Reteta sapun natural metoda la cald

  1. Laura says:

    Sunt chiar la inceput in sapuneala :). Imi place chiar daca am inceput din nevoia unui sapun natural pentru o piele cu probleme. Am cateva transe, la care am tinut cont de sfaturile de mai sus. Sunt super! Sapunurile fac spuma frumoasa, miros exceptional, si se simt super pe piele. Multumim pentru sfaturi!

    • Silvia Buzori says:

      Îți mulțumim pentru cuvintele frumoase! Ne bucurăm că ai găsit utile informațiile de pe site. Te așteptăm oricând!

  2. Alexandra says:

    Buna ziua! Am și eu nevoie de un pic de ajutor va rog! Vreau sa știu de ce s-au separat fazele și nu am mai ajuns la consistenta unui gel. Am respectat rețetă întocmai. Va mulțumesc!

    • Diana says:

      Si mie mi s-au separat fazele (am folosit ulei uzat de floarea soarelui 60% si ulei de cocos 40%) si s-a emulsionat doar uleiul de cocos, dar am gasit solutia – imediat ce am constatat lipsa reactie totale de emulsionare, am inlaturat recipientul de la sursa de caldura si l-am ‘fortat'(ca la maioneza taiata), am mixat amestecul la viteza mare careva minute si si-a revenit imediat. L-am pus din nou pe foc, sa verific daca se mai separa la caldura(nu s-a mai separat), a ajuns in cam 3 minute la faza ‘gel’, am adaugat colorantul, uleiurile esentiale s parfumantul si l-am turnat in forme. L-am utilizat cu success a doua zi.

  3. Tavi says:

    Dacă din greseala se pune mai multa soda ce se întâmplă? Adică, din ce vad eu în reteta toate ingredientele rămân în săpunul final. Dar la începutul articolului spuneți ca metoda la cald e mai sigura în cazul în care nu se respecta cantitatea de soda.

    • Sapun Natural says:

      La începutul articolului se vorbea despre ce se întâmpla pe vremuri. Noi nu am greșit niciodată cantitatea de hidroxid de sodiu, deci nu vă putem spune ce se întâmplă, din păcate.

  4. Elena says:

    Buna ziua! o intrebare, hidroxidul de sodiu nu este cumva soda caustica ? nu ar putea lipsi din reteta? datorita acestui ingredient, nu mi se pare ca il putem numi sapun “natural”.
    Multumesc.

    • Sapun Natural says:

      Fără hidroxid de sodiu nu se poate realiza săpun. Puteți încerca varianta cu cenușă. Toată lumea îl numește natural, deoarece hidroxidul se neutralizează chimic. Cei care îl numesc 100% natural, cu atât mai bine, înseamnă că nu folosesc ingrediente chimice.

  5. Mimuna says:

    Buna!
    Ceva imi scapa… am cantarit exact cantitatile, am urmat pasii prepararii sapunului la cald insa mi s-a taiat de fiecare data….

    • Sapun Natural says:

      Buna,

      Vom relua 2 paragrafe din post-ul de mai sus:

      “Daca ne intrebati pe noi, metoda la cald este o metoda care trebuie stapanita foarte bine, iar acest lucru nu se intampla decat dupa multe productii “la rece” si dupa multa experienta dobandita ca producator.

      Pentru cei experimentati, aveti mai jos si reteta de sapun natural pentru metoda la cald.”

      Cel mai probabil, metoda pe care ai folosit-o nu a fost cea ideala, sau anumiti pasi nu au fost realizati corect. Iti recomandam sa incerci metodele la rece.

      Succes!

  6. nicoleta says:

    am o intrebare.am incercat sa fac sapun,dar a iesit moale.
    mi s-a spus ca soda caustica trebuie sa fie pura.e adevarat?in comert se gaseste doar de puritate 25%

    • Sapun Natural says:

      Daca sapunul a iesit moale si ai folosit hidroxid de sodiu cu puritate foarte mica, cel mai probabil aceasta este cauza. Sau o reteta care nu a fost realizata bine. Daca ai folosit o reteta creata de noi, atunci hidroxidul este principalul vinovat. Trebuie sa cauti cu puritate de 98-99%. De obicei, se vinde in cantitati de minim 25 kg.
      Te sfatuim sa incerci kit-ul nostru pentru incepatori, pe care il gasesti aici: https://www.sapunnatural.ro/shop/kit-materii-prime-incepatori/. Acesta are in componenta hidroxid de cea mai buna calitate.

      Succes!

  7. Doina says:

    reteta la cald functioneaza si cu ingredientele/ cantitatile retetei cu unt de shea, cocos, masline pe care ati descris-o la metoda la rece? Pe aceasta am incercat-o si mi-a iesit. 🙂
    Multumesc!

    • Sapun Natural says:

      Absolut, poti folosi castanele la prepararea sapunului, mai ales ca au proprietati antiinflamatorii, astringente si vasoconstrictive. In fitoterapie se folosesc frunzele, coaja, frunzele si semintele. Poti realiza decocturi, infuzie, tinctura sau pulbere (faina de castane).

      Sa ne tii la curent cu rezultatele tale, succes!

        • Sapun Natural says:

          Sapunul se realizeaza prin reactia chimica dintre o baza si un acid, reactie denumita de saponificare. Nu credem ca se poate realiza ceea ce va doriti Dumneavoastra.

  8. Gloria says:

    Multumesc pentru reteta si modul explicit de preparare. Nu am preparat niciodata sapun din ingrediente strict vegetale. Reteta este o provocare pentru mine, mai ales ca in familia mea, strabunica (care era vraci) prepara astfel de sapunuri destinate doar pentru ten pe vremea aceea (1916). Eu am preparat sapun din grasime animala la care se adauga spre sfarsitul procesului, diverse plante (pelin, menta, musetel, etc.), in cazan (50 l), pe pirostirii, si ca sa fim sigure ca procesul s-a incheat, luam in lingura putin din cantitate si observam daca se intareste.
    Mult succes tuturor in prepararea retetelor! 🙂

    • Sapun Natural says:

      Prepararea sapunurilor strict vegetale este o provocare, intr-adevar, dar veti vedea ca activitatea este poate chiar mai placuta.

      Succes!

  9. Calmir says:

    Buna ziua,
    pentru inceput tin sa va multumesc pt. generozitatea cu care impartasiti aceste retete. Doresc sa incerc si eu reteta de sapun obtinut la rece insa am o intrebare: in loc de ulei de palmier pot folosi ulei de nuca de cocos presat la rece? As prefera acest ulei deoarece il produc eu insami si sunt ff sigura de calitatea lui. Imi puteti da un sfat?
    Va urez o zi minunata.

    • Sapun Natural says:

      Buna ziua,

      Uleiul de cocos si uleiul de palmier au calitati si proprietati diferite, deci nu puteti sa faceti substitutia. Trebuie sa alegeti o reteta noua, poate care are doar ulei de cocos.

      Succes!

  10. Alina says:

    Buna ziua
    As vrea sa fac un sapun prin acesta metoda, am destula experienta prin CP, sper sa-mi reuseasca! Multumesc pentru articol, e f detaliat. Ma intrebam, la faza de gel, cand tb adaugate untul de cacao si uleiurile esentiale, ce temperatura are sapunul si la ce temperatura tb adaugate celelalte?

    multumesc

    • Sapun Natural says:

      Alina, sa ne tii la curent cu reusitele tale! Speram sa iti iasa sapunul perfect!

      Multumim pentru aprecieri, ne dorim sa oferim cat mai multe informatii, cat mai detaliate si ne bucuram ca le gasiti utile!

      Frumusetea acestei metode este ca nu trebuie sa stii temperatura atunci cand adaugi surplusul de unt de cacao si/sau uleiuri esentiale. Intai se inchide sursa de caldura si apoi sapunul trebuie sa ajunga in faza de gel. Deci nu dupa temperatura trebuie sa te uiti, ci dupa consistenta.

      Pe curand!

  11. Ioana says:

    Buna, sunt incepatoare in arta sapunitului si nu inteleg de ce apa distilata am nevoie si de unde o pot cumpara. Multumesc

  12. Roxana Shareef says:

    Multumesc pt raspuns! Foarte prompt! Pot folosi aceasta reteta pt a realiza sapunuri cu parfumuri diferite sau exista probleme cu anumite uleiuri esentiale?

    • Sapun Natural says:

      Raspunsul acesta nu a mai venit la fel de prompt, pentru ca nu am primit mail-ul care ne anunta ca ai postat o noua intrebare. Ne pare rau!

      Da, poti realiza aceasta reteta cu orice combinatie de uleiuri esentiale preferi.

      Succes!

  13. Roxana Shareef says:

    Buna!
    As vrea sa stiu daca aceasta reteta se poate folosi si pt metoda la rece. Cea la cald mi-a reusit numai prima data(culmea!) dar a doua oara am ratat-o. sapunul s-a taiat ca maioneza. Nu stiu ce am gresit. Dar cel pe care l-am reusit a fost foarte bun, mi-a placut f mult.
    Multumesc pt raspuns

    • Sapun Natural says:

      Da, dupa cum spuneam si la sfarsitul retetei, metoda la cald necesita multa indemanare si experienta. Poti folosi cu succes aceasta reteta si pentru metoda la rece.

  14. rusu gheorghe says:

    Buna ziua Ce sanse am sa demarez o miniafacere din acest obiect de activitate ,detin spatiu suficient si vointa multa.Daca sunt utilaje speciale ,materie prima .si piata de desfacere .Daca cer prea mult imi cer scuze

    • Sapun Natural says:

      Buna ziua,

      Referitor la sansele pe care le aveti, depinde foarte mult pe cine intrebati. Daca ne intrebati pe noi, piata din Romania este inca la inceput, ca atare este loc si pentru alti producatori de sapun natural.

      Daca doriti sa aflati cum va puteti deschide o afacere, care sunt pasii, unde trebuie sa va duceti, ce trebuie sa faceti, ce acte va trebuie si asa mai departe, va recomandam sa realizati cursul de business oferit de echipa noastra. Puteti citi mai multe aici https://www.sapunnatural.ro/workshop-sapun-natural/.

      Succes!

  15. Flori says:

    Am facut sapunul acesta cu grasime de porc 100 g, 100ml apa distilata ,trei liguri de soda si dupa ce am lasat amestecul deoparte cele 10-15 min era deja solidificat …..

    • Sapun Natural says:

      Din pacate, nu te pot ajuta cu nicio informatie. Nu am lucrat niciodata cu grasime animala. Toate retetele pe care noi le oferim gratuit sunt realizate cu ingrediente strict de origine vegetala.

      • diana says:

        draga redactie

        am 40 de ani si am facut cu mama, la tara sapun natural cu grasime animala
        faceam asta in fiecare toamna,toamna tarziu inainte de taierea porcilor,din untura care nu trecuse pana atunci
        nu pot sa cred ca metoda e acum asa la moda
        eu locuiesc in irlanda si aici e un shop de succes cu astfel de cosmetice,LUSH

        mult succes tuturor
        nu

        • Sapun Natural says:

          Draga Diana,

          Mesajul tau ne bucura, mai ales ca ne aduce aminte de clipele petrecute, ca si tine, la tara, la bunica si de mirosul acelei epoci. Da, metoda clasica este foarte populara acum si se gasesc artizani in toate colturile lumii.

          Lush este si in Romania de cativa ani, dar noi speram sa incurajam producatorii locali sa produca si apoi sa incurajam oamenii sa aleaga produse romanesti. 🙂

          Multumim de urari, te mai asteptam pe site! 🙂

      • Sapun Natural says:

        Flori, in reteta de mai sus am oferit toate cantitatile necesare, inclusiv cea de apa si hidroxid de sodiu. O poti incerca pe aceasta pana iti poti concepe propriile retete.

        Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.