Reteta sapun natural metoda la rece

www.danielphotography.ro

Exista trei metode pentru a produce sapun natural: metoda la rece, metoda la cald si metoda melt&pour.

Cea mai populara metoda este cea la rece, care pastreaza proprietatile active ale uleiurilor si unturilor vegetale din compozitie. Vom folosi o reteta de baza, simpla, ideala pentru incepatori.

In primul rand, va rugam sa recititi articolele legate de primii pasi si instructiuni de siguranta. Apoi, vom merge pe urmatoarea reteta de sapun natural:

– 510 ml. ulei masline pomace
– 340 g. unt palmier
– 255 ml. apa distilata
– 116 g. hidroxid sodiu

Pregatirea incepe cu echiparea personala, aranjarea spatiului de lucru, spalarea si sterilizarea formelor in care turnati sapunul natural, spalarea si sterilizarea ustensilelor si recipientelor, masurarea ingredientelor.

Vom relua principalele puncte de atins:

– echiparea personala include halat, ochelari de protectie, manusi pana la cot din cauciuc sau manusi din silicon, protectie pentru par, nas si gura

– aranjarea spatiului de lucru se efectueaza daca realizati sapun natural intr-un spatiu a carui utilitate este diferita (exemplu bucatarie). Eliminati toate ustensilele si ingredientele folosite la alte activitati. Protejati blatul de lucru cu musama folosita numai la producerea sapunului natural. Aduceti toate ustensilele necesare si scoateti din dulap (dulapul inchis cu cheie) ingredientele.

– spalarea formelor, ustensilelor si recipientelor se realizeaza, de preferat, cu un sapun natural lichid sau un detergent natural. Sterilizarea se efectueaza in sterilizator pentru uz casnic.

Cantarirea hidroxidului de sodiu se realizeaza cu un cantar performant (vezi “cum faci sapun“).

Cantarirea apei si uleiurilor se realizeaza in masuratori diferite.

Se prepara amestecul de apa distilata cu hidroxid de sodiu, turnand hidroxidul de sodiu in apa distilata. Nu turnati tot hidroxidul de sodiu deodata, ci ploaie, putin cate putin. Se amesteca pana la dizolvare completa. Temperatura optima a acestui amestec trebuie sa fie intre 33 si 43 grade. Pentru acest pas aveti nevoie de un termometru digital.

Simultan, trebuie sa va asigurati ca amestecul de uleiuri (masline si palmier) se incadreaza in acelasi interval de temperatura, adica tot intre 33 si 43 grade. Puteti folosi acelasi termometru de mai sus, deoarece are varf de 20 cm. din otel inoxidabil, dupa ce l-ati spalat.

In momentul in care ambele amestecuri sunt situate in acelasi interval, se aduce primul amestec, adica hidroxid+apa si se toarna peste uleiuri. Se amesteca cu un bat din sticla sau o spatula din silicon cateva minute, pana la o usoara omogenizare.

Se ia apoi mixerul si se continua omogenizarea. In functie de temperatura ambientala, din incapere sau de afara, amestecarea poate dura intre 15 si 45 minute.

Trebuie sa ajungeti la “trace”, care inseamna “urma”. Adica in momentul in care ridicati paletele mixerului, compozitia trebuie sa lase o urma, o dara de sapun deasupra. Acela este momentul in care trebuie sa adaugati uleiurile esentiale.

Pentru aceasta reteta, va recomandam sa adaugati 10-15 ml. de ulei esential preferat. Fie ca este un singur tip sau o combinatie de 2-3 uleiuri esentiale, nu depasiti greutatea de 15 ml. Daca folositi ulei esential de lavanda, puteti adauga si levantica pulbere, daca adaugati ulei esential de menta, puteti adauga si menta pulbere, aproximativ 1-2 linguri.

Dupa ce ati adaugat si uleiurile esentiale, continuati sa amestecati pana incorporati in masa si aceste ingrediente.

Aduceti compozitia de sapun natural deasupra matritelor deja pregatite si folositi o lingură din silicon pentru turnare. Nu turnati brusc, pentru a nu crea bule de aer multe. Turnati lent, incercand sa acoperiti toata suprafata formei/formelor, la inaltimea dorita.

Pentru a va fi extrem de usor, utilizati matrite din silicon. Sapunul natural se scoate frumos si rapid dintr-o forma din silicon, iar aceasta are o durata de viata foarte mare. De asemenea, spalarea si sterilizarea unei forme din silicon se realizeaza cu efort minim.

Puteti incerca si forme din plastic, dar acestea sunt indicate mai mult pentru producții mici de săpunuri.

Cu batul din sticla sau spatula din silicon, continuati sa amestecati in forme, pentru a elimina bulele de aer din compozitie si a nu avea goluri in sapun.

Acoperiti forma cu o patura groasa, veche, dar curata. Aveti grija sa nu atingeti sapunul din forme, pentru a nu crea urme pe suprafata exterioara.

Faceti curatenie, strangeti si spalati tot ceea ce ati folosit la fabricare, sterilizand inca o data totul.

Lasati sapunul acoperit timp de 24 ore. Apoi il puteti scoate din forma/forme si taia, daca este cazul. Puteți folosi foi din silicon sau plastic pentru tăiere.

Avantajul unor forme finite (de exemplu flori) este ca furnizeaza un sapun natural gata taiat si aranjat, perfect pentru folosire.

Pentru un sapun clasic, paralelipipedic, puteti folosi o forma din silicon plina, iar ulterior, dupa cele 24 ore, puteti taia sapunul la dimensiunile dorite.

Dupa ce aveti bucatile de sapun natural finite si inchegate, acestea trebuie puse la uscat pentru aproximativ 30 zile. Este de preferat sa realizati uscare si aerare naturala, pe balcon sau in curte, intr-o zona ferita de razele soarelui si ploaie.

Puteti folosi acest sapun natural, primul realizat de catre voi, dupa intervalul mentionat, de minim o luna de zile.

Pe curand!


Mai jos puteti vedea aproximativ 12 minute, parte a emisiunii “Cum se fabrica sapunul?” de la Agro TV. Aceasta inregistrare a avut loc pe 29 septembrie 2016 prin intermediul Facebook Live. Emisiunea a fost difuzata in luna octombrie 2016.

133 thoughts on “Reteta sapun natural metoda la rece

  1. Carmen says:

    Buna ziua am cumpărat soda caustică scrie pe ea că este pentru fabricarea săpunului si se poate folosi in industria de uleiuri și grăsimi. Doar că pe ea scrie 50% .
    Hidroxid de sodiu >50%
    Clorura de sodiu <50%
    Carbonat de sodiu <7%
    Este potrivită. ?

  2. Mirela says:

    Buna seara,
    As avea 2 nelamuriri.
    În loc de unt de palmier pot folosi unt de cocos? Si apa de fântână/izvor netratata poate inlocui apa distilata?

    • Silvia Buzori says:

      Nu. Dacă în rețetă este trecut unt de palmier, pe acela trebuie să-l folosiți, deoarece are o valoare SAP diferită de cea a untului de cocos. Puteți cumpăra unt de palmier de aici https://www.sapunnatural.ro/shop/unt-palmier-natural/. Apa de izvor sau de fântână nu este potrivită, deoarece apa distilată este considerată apă moartă. Cea de izvor sau de fântână conține foarte multe elemente care pot strica săpunul. Succes!

    • Silvia Buzori says:

      Dacă sunteți sigură că ați măsurat corect, nu puteți face nimic. pH 14 este cel mai mare pH existent. Săpunul solid trebuie să aibă un pH între 8 și 10. Detergentul de rufe trebuie să aibă între 10 și 12. Deci un pH maxim nu este de dorit. Fie retestați, fie verificați rețeta. Succes!

  3. Ana says:

    Buna ziua! Am incercat si eu aceasta reteta, am lasat sapunul la uscat 30 de zile si am inceput sa-l folosesc pentru a vedea cum se comporta. Am observat ca este destul de moale dupa cateva spalari si usor gelatinos. Nu stiu care ar putea fi cauzele. Reteta si pasii i-am respectat, doar in cazul uscarii am o nelamurire. Ati spus ca e recomandata uscarea naturala, insa fiind vara si foarte cald nu am stiut daca e ok la temperaturi de 30 de grade asa ca l-am uscat intr-o debara undeva la 20 de grade aproximativ. Daca ma puteti ajuta cu vreun sfat, va multumesc anticipat.

    • Silvia Chindea says:

      Bună dimineața,
      Aveți răspunsul și pe mail, dar îl scriem și aici:

      ”Am primit mesajul dumneavoastră pe site, în legătură cu săpunul care este mult prea moale. Din păcate, asta înseamnă că ați făcut ceva greșit. Sau nu ați avut ingredientele potrivite. Noi realizăm această rețetă la curs de 9 ani și săpunul nu a ieșit niciodată moale sau gelatinos.

      Având în vedere că spuneți că ați respectat pașii, vă recomandăm să achiziționați kit-ul de materii prime pentru începători, pentru că este cel mai probabil să fie de la ingrediente. Îl găsiți aici https://www.sapunnatural.ro/shop/kit-materii-prime-incepatori/.”

      • Radu says:

        Am realizat sapunul cu componente cumparate de la dvs. si am obtinut un sapun moale si gras, cam cum il descrie Ana. Va pot spune ca am cantarit cu precizie componentele, temperaturile si ca am folosit un mixer cu bol rotitor pentru amestecare (45 de minute). Nu cred ca se poate folosi, sunt in a douazecea zi si nu se usca. Exista vreo metoda sa-l recuperez si sa fac sapun utilizabil din el?

        • Silvia Buzori says:

          Bună ziua,
          La cursul nostru de producție începători folosim exact această rețetă și aceleași cantități. Nu a ieșit niciodată un săpun moale și acest lucru se poate observa și din fotografiile din timpul și după cursuri.
          Ați ajuns la trace? Ce putere are mixerul cu bol rotitor? Din ce este bolul, inox/plastic?
          Vă sugerăm să faceți un scurt video cu săpunul în stadiul actual, să-l trimiteți pe adresa noastră de mail sau pe Whatsapp și atunci vom încerca să ne dăm seama dacă mai poate fi utilizat sau nu.

          • Radu says:

            Sapunul nu se intareste. Am un mixer cu bol rotitor pe care l-am cumparat doar pentru sapun, de 800 de wati. Are bolul din plastic. Deasemenea, mi-am procurat un termometru cu sonda fara fir care are precizie =/- 0,5 grade. Am respectat strict toti pasii. Componentele le-am cumparat de la dvs.
            Pare ca nu a fost destula soda. M-am gandit sa dizolv sapunul in putina apa si sa adaug apoi o solutie de soda, pare ca excesul de grasime este mult prea mare. Dar cat? Nu vreau sa fie exces de soda.
            Oare nu as putea folosi sapunul obtinut la o procesare “la cald”, tot cu adaus de soda?
            Multumesc anticipat pentru raspuns!

          • Silvia Buzori says:

            Metodele de fabricare (la cald sau la rece) sunt total diferite. Nu le puteți combina. Rețeta este bună, cantitatea de hidroxid de sodiu este cea potrivită. Fără să realizați cursul cu noi, nu vă putem spune ce anume nu a funcționat, dar cu siguranță ați făcut ceva greșit. Ultimul post pe blog este legat de cursul care a avut loc la Iași, unde puteți observa săpunul scos din formă și tăiat. Din fotografii, se vede foarte clar că săpunul este tare și întărit după doar 24 de ore. https://www.sapunnatural.ro/2018/curs-de-productie-sapun-natural-la-iasi/

    • Daniela says:

      Indraznesc sa va sugerez ceva, nu stiu daca asta e cauza inmuierii, dar incercati. Sapunul trebuie folosit intr-o savoniera cu scurgere! Daca savoniera nu are scurgere, glicerina din el il va face sa absoarba toata apa din savoniera si se va inmuia. Sapunul din comert nu contine glicerina, de aceea nu se inmoaie asa tare daca sta permanent in apa.

  4. ALINA B says:

    Buna ziua,
    La aceasta reteta la rece ptr incepatori care este cantitatea de sapun realizata. ( grame) ?
    O zi frumosa va doresc.

    • Sapun Natural says:

      De obicei, modalitatea de calcul este următoarea: se adună toate ingredientele (fără hidroxid) și se scad 20%. În cazul de față, avem 885 grame, masă de săpun rezultată. Evident, este un calcul teoretic, realitatea din producție putând diferi de la rețetă la rețetă.

  5. Eliza says:

    Buna ziua si La multi ani!

    Spuneti-mi va rog,
    Se poate adauga si putin ulei de ricin?
    Am tot citit despre el si am vazut ca este un pun potentiator de spuma. Am facut aceasta reteta dar face o spuma foarte foarte mica. Poate asa ar iesi mai bine…
    Va multumesc!

    Daca se poate adauga ulei de ricin, cam cat sa fie?

    • Sapun Natural says:

      Bună ziua, la mulți ani!

      Orice rețetă poate fi îmbunătățită cu uleiuri sau unturi, dar nu vă recomandăm să le modificați pe cele pe care le-am realizat noi. Orice adaos sau orice ingredient eliminat dintr-o rețetă creează o nouă rețetă și toate calculele trebuie reluate.

      Aceasta este rețeta de bază, de încercare și de învățare. Pe site mai aveți alte 12 rețete, din ce în ce mai complexe. Multe dintre ele conțin ingrediente care fac spumă (unt shea, ulei ricin, unt avocado etc.), dar sunt pentru cei care au realizat deja săpun și sunt la un nivel mediu sau ridicat.

      Succes!

  6. Ramona says:

    Vă multumesc pentru răspunsuri.
    Se poate sa îmi spuneți un site pentru calculul saponificării? Acum ceva timp am găsit la dumneavoastră un site dar nu mai știu unde.
    În legătură cu calculul apei, eram curioasa cu se face. În funcție de cine se calculează și cum?
    O zi buna.

  7. Catalin says:

    Buna ziua! De ce imi iese sapunul patat in mijloc (parca este ud) ? Sa fie din cauza de la soda ? Am observat imediat dupa ce am schimbat soda.

  8. Izabela says:

    Am gasit hidroxid de sodiu fulgi, concentratie 98%, compozitie:

    Continut in clorura de sodiu ppm. max. 200

    Continut in carbonat de sodiu % max. 0,5

    Continut in Fe2O3 ppm. max. 10

    Continut in nichel ppm. max. 2,5

    Este potrivit pentru realizarea sapunului de casa?
    Multumesc pentru raspuns!

    • Sapun Natural says:

      Concentrația hidroxidului trebuie să fie de 98-99%, celelalte componente variind de la producător la producător. La prima vedere, este potrivit și puteți să îl achiziționați, dar trebuie să vă asigurați că la specificații se menționează că este potrivit fabricării săpunului natural.

  9. Ramona says:

    Pot înlocui apa distilată cu ceai?
    Pot folosi coloranți făcuți în casă din fructe și legume? Va afecta rețeta (având în vedere că vor fi mai lichizi cei făcuți în casă)?
    Mulțumesc.

  10. Ramona says:

    Pot înlocui apa distilată cu ceai?
    Pot folosi coloranți făcuți în casă din fructe și legume? Va afecta rețeta (având în vedere că vor fi mai lichizi cei făcuți în casă)?

  11. Ramona says:

    Pot înlocui apa distilată cu ceai?
    Pot folosi coloranți făcuți în casă din fructe sau legume? Dacă da, va schimba cantitățile la rețeta de săpun având în vedere că va fi mai lichid colorantul făcut în casă.
    Mulțumesc.

  12. Eliza says:

    Buna ziua!
    Am trei categorii de intrebari referitoare la sapunul natural facut acasa.
    1. Unde as putea vedea video ul complet? Ma intereseaza sa vad cam cum arata textura in momentul in care este pusa in forme. Apoi as vrea sa vad cum este scos si taiat sapunul din recipientul initial.
    Daca as turna compozitia intr -un recipient de plastic , imi va fi usor sa scot sapunul dupa cele 48 de ore specificate in reteta?
    2. Se foloseste ulei de palmier sau unt de palmier??
    Am constatat ca sunt folosie ambe exprimari, desi din punctul meu de vedere sunt produse diferite. Sau nu?
    3. Apa distilata este aceeasi cu apa demineralizata ?
    Va multumesc si abia astept sa incerc aceasta metoda. Pare cea mai simpla.

    • Sapun Natural says:

      Bună dimineața,

      Vom răspunde punctual.

      1. Din păcate nu avem video-ul complet, doar live-ul de anul trecut.
      2. Depinde de recipientul din plastic, noi vă recomandăm un plastic ușor, care se poate deforma. Dar săpunul se scoate după 24 de ore, nu 48.
      3. Și din punctul nostru de vedere, sunt produse diferite. Noi folosim unt de palmier, alții ulei.
      4. Nu este aceeași. Apa demineralizată nu are minerale.

      Vă dorim succes! Dacă vreți să mergeți mai departe, vă așteptăm la curs!

      • Eliza says:

        Buna ziua,

        Va multumesc pentru raspunsurile oferite!
        Am realizat reteta intocmai ca mai sus.
        In momentul de fata sunt in etapa de uscare. Am scos sapunele din matrite si arata destul de bine. ( am folosit matrite de silicon si mi-a fost usor sa le scot).
        Asteptam 30 de zile si sper sa le utilizam cu drag.
        Intrebare:
        1. Cum pot afla ph acestui sapun?
        2. Pentru o urmatoare reteta, cum as putea da putina culoare? Am citit ca argila ( de diverse culori poate face asta). Vreau sa stiu doar care este momentul in care se adauga argila si ce cantitate sa folosesc pentru a nu afecta reteta?

        Multumesc inca odata!

  13. andriopet says:

    Buna ziua dupa tot ce am citit aici doresc sa fac primul meu sapun si am conceput o reteta in prima faza sa vad daca imi iesa si as dori o parere daca se poate:
    100 ml unt de shea,
    150 ml ulei de cocos,
    100 ml ulei de palmier,
    55,4 gr hidorxid de sodiu ,
    105 ml apa distilata,
    10,20 ml ulei esential ( de portocale) si as dori sa adaug un colorant galben lichid ca sa fac sapunul galben , cam cat la suta ar trebui pentru aceasta cantitate?

    Va multumesc pentru sfaturi.

    • Sapun Natural says:

      Bună ziua,
      Analiza și/sau crearea unei rețete poate dura și luni de zile. Vă recomandăm să folosiți una dintre rețetele realizate de noi. Acestea sunt testate și verificate, doar pe acestea ne putem baza că sunt corecte și că vor avea ca rezultat un săpun de calitate.
      În ceea ce privește colorantul, pe fiecare colorant de natură chimică trebuie să existe scrisă concentrația pentru diferite tipuri de produse. În teorie, uleiul esențial se pune între 1 și 3% într-o rețetă de săpun solid, dar coloranții chimici sunt diferiți și nu vă putem sfătui.
      Succes!

      • Roxana says:

        Buna ziua

        Daca se inlocuieste untul de palmier cu uleiul Manketti ce cantitate va avea acesta din urma in reteta de sapun! Precizez ca untul de palmier are 340g(in reteta) . Multumesc anticipat!

        • Sapun Natural says:

          Bună seara,

          Știm ce cantitate de unt de palmier este trecută în rețetă, fiindcă noi am creat-o. 🙂

          Lăsând gluma la o parte, ați ales un ulei perfect. Valoarea SAP a uleiului Manketti este identică cu cea a palmierului, doar că trebuie să raportați cele 340 g. la ml. Aici nu vă putem ajuta, nu am lucrat niciodată cu Manketti și nu îi cunoaștem vâscozitatea. Dar noi am încerca, fără a vă îndruma să faceți la fel, să topim 340 g. de unt de palmier (atenție, nu ulei, ci unt), am măsura volumul și am înlocui cu Manketti. Ne păstrăm rezerva acestei metode și o puteți încerca doar dacă sunteți dispusă să pierdeți (în cazul pesimist) toată producția. În mod teoretic, dacă realizați rețeta noastră, nu ar trebui să fie probleme, există marja de la “super fat”.

          Succes, să ne țineți la curent! 🙂

  14. Bursuc carmen says:

    Buna. Imi place mult acest sit. O sa incerc sa fac si eu sapun pt noi in casa. Sper sa mi iasa.va pup .sunteti minunati

    • Sapun Natural says:

      Având în vedere că Oltchim a intrat în faliment, nu te putem îndruma pentru hidroxid de sodiu. Ne pare rău!

  15. Magdalena says:

    Buna ziua as dori sa va intreb la aceasta reteta am cumparat si argila verde la cantitatile mentionate mai sus , cata argila trebuie adaugata si cati ml de esenta intra?

    • Sapun Natural says:

      Vă recomandăm între 1 și 3% de ulei esențial, adică undeva între 10 ml. și 30 ml. – cu toate că 3% ar fi puțin exagerat, dacă ne întrebați pe noi 🙂 – și aproximativ 1-2 linguri de argilă verde.

      Succes!

  16. Liliana says:

    Bună ziua. Am o mică nelămurire, sper să nu deranjez cu o întrebare. Menționez că intenționez să înep să fac săpun folosind metoda dumneavoastră descrisă mai sus. Ceea ce nu am înțeles eu este dacă trebuie amestecat cu mixerul între 25 și 45 de minute în continuu sau doar din când în când, trebuie amestecat când amestecul este încă ”pe foc” și dacă este musai de folosit un băț de sticlă (nici nu am auzit de așa ceva și nu știu de unde-aș putea procura unul, o fi scump…) sau pot folosi un băț de lemn foarte bine curățat…?

    Mulțumesc anticipat!

    • Sapun Natural says:

      Bună ziua,

      Pentru a omogeniza pasta de săpun și a da startul saponificării, trebuie să amestecați cu mixerul între 25-45 minute, fără oprire. Amestecul nu este deloc pe foc, pentru că v-ați uitat la metoda de fabricare la rece, nu la cea la cald.

      Bățul de sticlă poate fi înlocuit cu o bară din inox. În ultimă instanță, puteți folosi și un băț din lemn, dar unul nou și nu pentru multă vreme.

      Succes!

      • Liliana says:

        Mulțumesc mult pentru răspuns. Ar merge și un mixer manual? Pentru că am 2 mixere, unul mai ieftin (”no-name”) și altul care e de firmă, dar la ambele spune că pot fi ținute în funcțiune maxim 7 minute… Vreo idee? Să nu mi se strice mixerul, mă gândeam… Totuși și 15 minute e destul de mult.

        • Sapun Natural says:

          Nu știm ce înseamnă mixer manual, dar săpunul trebuie amestecat cu un mixer cu o putere de minim 300W. Dacă vreți să produceți săpun, trebuie să vă pregătiți pentru multe materiale stricate sau care sunt considerate consumabile. Mixerul este unul dintre ele. Noi lucrăm numai cu produse fiabile, care sunt ceva mai scumpe decât media, dar care au o rezistență mai mare în timp.

  17. Melania says:

    Buna…din nou!

    Iata ca au trecut mai bine de 2 luni de la primul meu sapun realizat dupa retata de mai sus!
    De aproximativ 2 saptamani ma spal cu acest sapun si ma simt ok!
    Mirosul de lavanda se mai simte inca. Si culoarea s-a mai deschis, acum fiind un alb-unturiu. Imi place!
    Am o intrebare insa: cat trebuie sa fie ph-ul “bun”? L-am testat cu niste benzi nemtesti si arata ca ar avea ph 10. Am tot citit despre acest ph, am inteles ca ar trebui sa fi undeva intre 6 si 8, dar unii zic ca e ok sa fie 10 la sapun….

    • Sapun Natural says:

      Felicitari! 🙂 Asteptam fotografii cu sapunurile realizate!
      pH-ul bun pentru sapunuri solide, adica pentru produse de curatat pielea, este intre 8 si 10.

      Pentru sapunurile solide este folosita masurarea pOH-ului, adica se masoara alcalinitatea caustica libera, concentratia ionilor de hidroxid in compozitie. pOH-ul nu se masoara independent, este derivat din pH. Adica sa nu te sperii cand le vei duce la analize si vei primi un buletin cu pOH. 🙂

  18. Melania says:

    Buna!

    Am descoperit de curand site-ul vostru!
    Este excelent! Explicatiile sunt clare si concise! Felicitari!
    Am facut prima mea transa de sapun din retetele voastre (sapunul pentru incepatori). Am respectat “fanatic” reteta. L-am lasat aproximativ 38 ore .
    Azi l-am taiat si am constatat ca sapunul este cremos si fin dar la baza se cam faramiteaza si este cam poros (de la jumatate spre baza). Dar doar bucata cea mare din forma de chec. Mai am una mica, in forma de margarina; este ok.
    I-am facut proba si face multa spuma. Inca nu i-am verificat ph-ul caci nu am gasit benzi.
    Unde am gresit? Este cumva compromis?

    Va multumesc anticipat!
    Melania

    • Sapun Natural says:

      Melania, ne bucuram ca ai gasit utile informatiile!

      Daca sapunul se faramiteaza, este compromis prin simplul fapt ca nu il vei putea folosi ca sapun. Il poti folosi, in schimb, ca detergent solid de rufe, dupa perioada de uscare de 30 zile.

      Din ce ne-ai spus, probabil au existat diferente de acoperire (o forma ai acoperit-o cu o patura si o forma cu un prosop, de exemplu) sau de tipul formei. Forma de chec din ce material este?

      • Melania says:

        Buna!
        Va multumesc mult-mult pentru raspunsul rapid!

        Atunci cand l-am taiat, cutitul a alunecat si a taiat frumos si usor sapunul pana spre mijloc, cand o lua razna. Se rupea singur, aiurea.
        Bucatile de sapun (cam grosiere….) le pot tine in mana si sa ma spal…e ok. Doar ca e poros spre baza …..Dar, se prea poate sa fiu eu perfectionista….:)
        Forma de chec este clasica, din tabla, avand peste 25 de ani…..:D
        Insa, nu ma las si vreau sa incerc si alta reteta. Ce mi-ati recomanda?
        Tin sa precizez ca vreau sa fac sapun pentru uz personal si pentru al meu hobby! Nu vreau cantitati mari!

        Multumesc!

        Cu drag ca v-am gasit,
        Melania

        • Sapun Natural says:

          Ti-am recomanda sa schimbi forma, inainte sa mai incerci sa produci alta reteta! 🙂 Forma din tabla nu este prietenoasa cu sapunul si reactia poroasa este, cel mai probabil, cauzata de metalul antic al formei. Iti recomandam sa cumperi forme din plastic pentru depozitarea alimentelor in frigider (cu capac), care se gasesc in mai toate super / hyper-market-urile pe la 5-10 lei, in functie de capacitate. Capacul il arunci si folosesti un prosop. Daca este cald in casa, foloseste un prosop pus intr-o singura bucata, daca este mai racoare, atunci in 2 sau in 4.

          Si alta recomandare ar fi sa continui cu reteta de incepatori, schimband adaosurile (uleiuri esentiale, pulberi din plante) pana cand ai invatat foarte bine pasii si esti familiarizata cu mediul in care produci. Dupa aceea, o poti lua treptat, cu retetele care contin mai multe ingrediente, pana cand poti ajunge la cele in straturi.

          Te asteptam si in magazin, daca ai nevoie in viitor de materii prime!

          Cu drag!

  19. Geanina says:

    Mulțumesc pentru răspuns .si pentru retete . Vreau sa încerc si eu sa fac un săpun . Sper să-mi iasă :)) . Mult succes va doresc in ceea ce realizați .
    PS . Dacă îmi iese pun si foto.

  20. Geanina says:

    Buna ! Îmi pare bine ca V-am găsit ! As avea o întrebare .. Uleiurile se pot cântări pe cântarul electronic care are si opțiunea in mililitri ? A.. Si alta întrebare ar fi dacă soda trebuie in apa rece dizolvată ? Si mai exact care este apa distilată ? Este diferită de cea care e de băut plata ? Mulțumesc si mult succes in continuare

    • Sapun Natural says:

      Buna,

      Si noua ne pare bine ca ne-ai gasit! 🙂

      Punctual: uleiurile trebuie masurate cu cilindru gradat, nu pe cantar, chiar daca are optiunea ml.
      Hidroxidul de sodiu trebuie dizolvat in apa distilata aflata la temperatura camerei. Apa distilata este realizata prin metoda distilarii, fie acasa, cu aparat de distilat, fie se cumpara de la magazinele de profil. Este diferita de apa dedurizata, deionizata, de izvor, de la robinet sau fata de apa plata.

      Succes!

  21. stefana says:

    Felicitari dragilor pt munca frumoasa pe care o faceti. Help me…sapunul pe care l-am facut nu mi s-a intarit dupa 24h. Oare cu ce am gresit? As putea sa refolosesc compozitia?sa o pun din nou pe baie de apa/sa-i mai adaug NaOH, sa o mai mixez? Astept raspuns. Va multumesc

    • Sapun Natural says:

      Multumim frumos pentru aprecieri! 🙂

      In legatura cu sapunul, fara sa stim despre ce este vorba si cum a fost produs, putem spune doar ca nu toate sapunurile se intaresc in 24 de ore. Inchegarea sapunului depinde de multi factori, de la materialul formei pana la temperatura ambientala si pana la materialul cu care a fost acoperit. Sunt atatea variabile care pot merge prost, incat ne este imposibil sa spunem care este motivul sau care sunt motivele (pot fi mai multe).

      Propunerea noastra este sa mai asteptati pana maine, sa lasati sapunul neacoperit si daca maine se prezinta la fel, atunci va trebui aruncat. 🙁

  22. Dumitru Iordan says:

    Buna ziua,
    Am o problema care ma framanta :
    -cantitatiile tuturor retetelor se masoara in ml sau grame.
    Unitatea de nasura difera in functie de reteta sau sunt universale?

    Va multumesc

    • Sapun Natural says:

      Aceeasi intrebare o au mai multi incepatori, deci nu sunteti singurul. 🙂

      Unitatea de masura difera de la reteta la reteta, nu este universala. Anumite retete precizeaza cantitatea si altele volumul. Ce este extrem de important este sa respectati intocmai reteta pe care ati ales-o.

      Succes!

  23. Ioan says:

    Buna suna tare interesant situl dvs, eu am facut sapun cu 1l soda 30%,1l untura rata, 1lingura miere, 3linguri lapte totul incalzit la 40grade shi a iesit super pe o durata de 15min.Caut sa fac cat mai natural, am sa ma inspir shi din retetele dvs.Multumesc

    • Sapun Natural says:

      Buna, Ioan!

      Suntem fericiti ca ai gasit lucruri interesante si folositoare pe site-ul nostru! 🙂

      Succes pe mai departe!

  24. Andreea says:

    buna ziua,

    am facut reteta de mai sus,am respectat absolut toti pasii si ingredientele le-am calculat la gram dar dupa o luna ,surpriza:PH aprope de 11…De ce?Ce trebuia sa mai fac in plus fata de ce scrie in reteta?Unde am gresit?Vroiam sa imi iau si cartea dar daca am dat gres din prima reteta facuta mi-e teama sa nu cheltuiesc banii de pomana…

    Multumesc..

    • Sapun Natural says:

      Buna ziua,

      Si de ce sunteti surprinsa? 🙂 In primul rand, reclamele ne-au invatat ca pH-ul neutru este cel de 5,5 si toata lumea se chinuie sa il atinga. Spunem “se chinuie”, pentru ca in mod natural, fara a adauga nimic chimic, acest lucru este imposibil. In plus, pentru sapun nici nu este ok ca valoarea sa fie mai mica de 9. Un pH ok pentru un produs de curatare este intre 9 si 12. Dar cea mai mare problema a masuratorilor realizate in casa este cu acele benzi de turnesol. Ele nu sunt de incredere. Singura testare pe care va puteti baza este cea in laborator.

      Cartea nu este scrisa de catre noi, cu toate ca asa se sugereaza acolo. La noi pe site toate informatiile sunt gratuite. 🙂

      Succes!

      • andreea says:

        buna seara,

        vreau sa ma reapuc de facut sapun si am inceput sa ma documentez din nou si asa am dat peste raspunsul dvs.Analiza de ph a fost facuta in laborator nu doar pe benzi si raspunsul a fost ceva de genul “prea basic” si ph 11,67 .Din ce citisem eu pe diferite site-uri ph-ul maxim trebuie sa fie 10…Deci?sunt ok sapunurile?Eu personal le-am folosit pe fiecare in parte si sunt incantata dar imi este teama sa le dau mai departe…multunmesc!

        • Sapun Natural says:

          Dupa cum am raspuns si mai sus, pH-ul pentru sapunuri solide trebuie sa se situeze undeva intre 9 si 12. Orice valoare in acest interval este absolut ok. Raspunsul nu este basic, este normal. Este o valoare variabila, fiind natural, adica nu este 10-11 sau 12, ci 11,67. Da-le mai departe linistita! 🙂

  25. Maria says:

    Scuze, nu asta am vrut sa zic…nu ma ocup cu verificarea retetelor..dar am citit ca este fff important sa ne calculam exact gramajul la soda, apoi am citit mai sus, la recenzii, si am vazut ca unora li s-a sfaramitat, si asa mi-a venit idee sa calc. pe soapcalc…ok..multumesc frumos, eu oricum sunt cu stiintele exacte (defect professional:), dar am sa incerc reteta exact cum ati scris-o!
    O primavara frumoasa sa aveti, mult mai frumoasa dacat este ea ,aici ,la Constanta 🙂

    • Sapun Natural says:

      🙂 Este bine sa intrebati si sa verificati orice reteta inainte de a o produce! Sfaramitarea nu tine numai de reteta, iar partea de cursuri a aparut tocmai pentru ca este o diferenta mare intre teorie si practica.
      Si noi suntem cu stiintele exacte, dar te sfatuim sa intri in actiune atunci cand ai deja ceva experienta cu fabricarea sapunurilor, dupa ce ai produs multe (foarte multe) transe de sapun si ele au iesit ok. La reteta de care vorbeai tu am creat si un kit de materii prime, pentru a nu fi nevoiti sa cumparati cantitati mari la inceput. Astazi pleaca primul catre o noua prietena.
      Sa ai si tu o primavara superba si calda! 🙂

  26. Maria says:

    Buna ziua, ..am o intrebare …la reteta de mai sus 510 ulei masline, 340 ulei palmier..daca calculam pe soapcalc … ne va rezulta ..apa =325 gr iar soda = 111.47. Cum este correct pana la urma?! Ne ghidam dupa soapcalc sau dupa retete testate?
    Multumesc anticipat!

    • Sapun Natural says:

      Maria, am mai spus-o de mai multe ori, dar o sa repetam. 🙂
      Soapcalc sau orice alt calculator… calculeaza. Si atat. 🙂 Datele le introduci tu, iar el iti calculeaza rapid cantitatea de apa si hidroxid de sodiu. Acum 5 ani nu exista acest calculator si toate calculele erau realizate de catre producatori, in excel sau pe hartie.

      Soapcalc sau alt calculator nu gandeste pentru noi, repetam, el doar calculeaza. Fiind vorba de multe variabile in joc, valorile pot diferi foarte mult. Noi am realizat aceste retete, apoi le-am produs si am vazut ca sunt excelente. Daca lasi valorile de baza in soapcalc, atunci primesti ceva. Daca le schimbi, primesti altceva. Ca de exemplu…
      Pounds Ounces Grams
      Water 0.562 8.995 255.000
      Lye – NaOH 0.256 4.097 116.160
      Oils 1.874 29.983 850.000
      # √ Oil/Fat % Pounds Ounces Grams
      1 Olive Oil 60.000 1.124 17.990 510.000
      2 Palm Oil 40.000 0.750 11.993 340.000
      Totals 100 1.874 29.983 850.000

      Acum ramane la latitudinea fiecaruia ce reteta alege… dupa parerea noastra, este pierdere de vreme sa luati fiecare reteta prezenta cu titlu gratuit pe site si sa o verificati. Fie aveti incredere in retetele noastre, fie nu aveti si atunci luati altele sau va creati propriile retete. Noi producem sapun natural de 5 ani si am sustinut enorm de multe cursuri de productie. Pana acum, toata lumea a fost extrem de multumita. Unii chiar si-au deschis manufacturi de sapun natural… deci ceva facem bine. 🙂

      Oricum, noi iti dorim succes si daca mai ai intrebari, te asteptam pe site!

        • Sapun Natural says:

          Da, susținem cursuri permanent, atât de grup, cât și individuale, atât în București, cât și în țară. Pentru informații suplimentare, ne puteți trimite un mail pe adresa de contact.
          Mulțumim!

    • Sapun Natural says:

      Depinde de adaosurile pe care le folositi, de la uleiuri esentiale, pana la pulberi din plante sau flori. Daca ramane reteta de baza
      – 510 ml. ulei masline extravirgin bio
      – 340 ml. ulei palmier
      – 255 ml. apa distilata
      – 116 g. hidroxid sodiu
      atunci culoarea va fi crem/alb laptos.

      Dar fiecare ulei esential adaugat ii poate oferi o tenta usoara dintr-o anumita culoare, la fel cum pulberile din plante (exemplele cu lavanda si menta), ii pot oferi o culoare maro (deschis pana la inchis).

  27. Andreea says:

    Buna ziua!
    Daca doresc sa folosesc doar ulei de masline (850 ml) trebuie sa modific cantitatea de apa si hidroxid de sodiu?
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Sapun Natural says:

      Orice modificare adusa unei retete se traduce in modificarea cantitatilor de apa si hidroxid de sodiu, dar si a adaosurilor (uleiuri esentiale, plante etc.). Anul viitor vom adauga noi retete pe site, la fel de diferite ca si pana acum. Speram ca vei gasi una pe placul tau, Andreea!

  28. Diana says:

    Buna, referitor la perioada de uscare, il ti 30 de zile si il impachetez sau pot sa il pastrez in continuare la uscat pana il folosesc? Multumesc

  29. Cristina says:

    Buna ziua,

    Am inceput sa cochetez si eu cu sapunaritul,si sunt foarte incantata,doar ca am o problema;Am facut prima transa ok si apoi urmatoarele 4 nu pot sa le scot din forme.Mentionez ca formele nu sunt flexibile,iar unele sunt din plastic.
    Sapunul a stat in forme in jur de 48 de ore si nu da nici un semn ca l as putea scoate,din contra in formele de plastic transparente,se vede ca este lipit de peretii si fundul formei,Ce pot sa fac?Va rog da ti mi un sfat!!

    Multumesc

    • Sapun Natural says:

      Exista mai multe metode de a elibera sapunul:
      1. puneti la congelator formele pentru 10-15 minute; sapunul ar trebui sa se contracte, facilitand astfel scoaterea din forme.

      2. incercati, chiar daca nu sunt flexibile, sa indoiti formele, in special pe margini. Puteti incerca metoda de a tine formele in X, in colturi opuse, si apoi sa rasuciti mainile in sensuri opuse.

      3. alegeti un cutter foarte fin sau un cutit subtire si taiati sapunul pe margini, despartindu-l de forma din plastic. Dupa ce eliberati toate cele 4 laturi, intoarceti forma din plastic cu baza in sus si loviti cu putere baza, sa se dezlipeasca si aceea. Rugati pe cineva sa va ajute, sa tina mainile sub forma, pentru a nu scapa sapunul pe masa sau blatul de lucru, ca se poate strica.

      Asteptam sa ne spuneti ce metoda a functionat! Succes!

  30. roxana says:

    buna ziua, mi-ar place mult sa invat sa fac si eu sapunul acasa…din pacate locuiesc in Germania si nu pot veni la cursurile dumneavoastra, as fi interesata sa achizitionez tot ce e necesar pt a incerca …ati putea sa livrati si aici, m-ati putea sfatui pe Internet….va multumesc mult

  31. Ioana says:

    Felicitari pentru site si produse. As dori sa incerc si eu reteta. Legat de termometre, e bun oricare din sticla sau e nevoie de termometru digital? La farmacie am inteles ca majoritatea termometrelor sunt pana la 42-43 grade. Multumesc

    • Sapun Natural says:

      Multumim mult, ne bucuram ca ati gasit informatii utile la noi! 🙂

      Legat de termometre, da, cele digitale sunt de maxim 42-43 grade. Va puteti descurca pentru inceput cu unul din acela, dar indicat ar fi sa va achizitionati unul din sticla, profesional.

      Succes!

    • Sapun Natural says:

      Buna ziua,

      Nu am realizat niciodata sapun cu gudron, dar probabil gudronul il aveti pulbere, asa ca se poate realiza orice reteta, la care se adauga pulberea de gudron. Pentru aceasta reteta, cum am spus si mai sus, va recomandam maxim 5 linguri de pulbere, dar de preferat ar fi 2-3.

      Succes!

        • Sapun Natural says:

          Ne pare rau, dar chiar nu te putem ajuta. Nu am mai lucrat cu asa ceva, cu gudron lichid, ca atare va trebui sa experimentezi singur. Chiar te rugam sa ne spui si noua cum ti-au iesit incercarile si care ar fi cantitatea!

  32. kimera says:

    buna ziua, as vrea sa fac aceasta reteta. oare nu se topeste prea repede sapunul avand o proportie asa mare de ulei de masline? vad ca in acesta reteta uleiul de palmier este dat in ml, in reteta sapunului cu ulei de migdale este in gr. este corect in ml in acesta reteta?
    cata pulbere pot pune? puteti sa-mi spuneti in procente? as vrea sa fac brown windsor.
    sunt super retetele, voi incerca si eu cat mai multe!

    • Sapun Natural says:

      Buna ziua,

      In aceasta reteta este in ml. Este corect. 🙂 Nu ar trebui sa iasa un sapun moale, tocmai datorita prezentei uleiului de palmier.

      Ca pulbere, depinde foarte mult cat de inchisa doriti culoarea sau mirosul. Va recomandam intre 2 si 5 linguri de pulbere, dar nu am testat aceasta reteta pentru Windsor.

      Multumim pentru aprecieri, asteptam feed-back!

      Succes!

  33. Gina Teodorescu says:

    foarte tare!!! Felicitari celor de la Sapun Natural si ma bucur ca mai sunt persoane care fac sapun natural. eu am vazut doar la bunica mea care facea sapun de casa. nu stiu cum il facea dar in niciun caz nu cantarea la precizie ingredientele si totusi iesea un sapun f. bun. cu siguranta ca o sa fac si eu. si o sa va spun ce a iesit…

    • Sapun Natural says:

      Gina, chiar asteptam feed-back-ul tau! Suntem curiosi ce ingrediente vei folosi si cum va iesi sapunul. Ne poti trimite chiar si fotografii! 🙂

  34. ion says:

    Buna ziua,
    In primul rand felicitari pentru implicarea in aceasta activitate minunata. Incerc sa imi adun materialele necesare pentru a face primele experimente in producerea sapunului „de casa”. Vroiam sa va intreb daca pentru masurarea uleiurilor si a unturilor e nevoie neaparat de pahare gradate de tip Berzelius, sau cantitatile pot fi cantarite in grame.

    Multumesc.
    I.

    • Sapun Natural says:

      Ion, multumim frumos pentru urari, ti le intoarcem! 🙂 Iti dorim sa ai parte de transe de sapun excelente!

      Uleiurile se cantaresc in ml., deci ai nevoie de pahare gradate, cumparate de la tehnica medicala. Nu folosi pahare din plastic sau sticla cumparate din magazine de tip supermarket.

      Pentru unturi si hidroxid poti folosi un cantar bun, care nu are variatii mari.

      Cu placere!

  35. ion anca says:

    buna, am facut pentru prima data sapun dupa reteta de mai sus, am pus ulei esential de levantica, ieri l-am taiat, parea ok in sensul ca nu s-a sfarmat, singurul lucru este ca mirosea si a soda caustica pe langa levantica. oare dupa ce trec 30 zile ii va disparea mirosul de soda?

    • Sapun Natural says:

      Anca, raspuns: DA! 🙂

      In functie de ingredientele din interior, sapunurile miros mai pregnant sau mai putin pregnant a hidroxid de sodiu. Perioada de maturare / uscare are mai multe roluri, unul dintre ele fiind acela ca hidroxidul de sodiu se neutralizeaza in timp. In cele 24 de ore se neutralizeaza o mare parte, dar restul reactiei se produce in timp. Deci, stai fara griji, va disparea mirosul1 🙂

  36. Raluca says:

    Foarte interesanta reteta, numai ca am o intrebare…unde se gaseste hidroxidul de sodiu?? de unde as putea cumpara?? multumesc

  37. Alexandra says:

    Buna ziua. Am o nelamurire legata de temperaturi. “Se prepara amestecul de apa distilata cu hidroxid de sodiu, turnand hidroxidul de sodiu in apa distilata. Nu turnati tot hidroxidul de sodiu deodata, ci ploaie, putin cate putin. Se amesteca pana la dizolvare completa. Temperatura optima a acestui amestec trebuie sa fie intre 33 si 43 grade.

    Simultan, trebuie sa va asigurati ca amestecul de uleiuri (masline si palmier) se incadreaza in acelasi interval de temperatura, adica tot intre 33 si 43 grade.”

    Am inteles cu hidroxidul de sodiu ca ajunge prin amestecare la temperaturile respective deoarece degaja caldura (sa ma corectati daca am inteles gresit). Dar la uleiuri, nu inteleg cum sa le aduc la acest interval de temperatura. Va multumesc!

    • Sapun Natural says:

      Alexandra, intai se incalzesc uleiurile si unturile. Apa si hidroxidul de sodiu se amesteca pentru a se raci. Daca uleiurile nu sun in acelasi interval, se amesteca pentru a se raci sau se mai pun pe foc, pentru a se incalzi.

  38. alexandru says:

    Buna seara, exista utilaje pentru operatiile acestea,ca sa poti sa faci in cantitate mai mare?
    Ma intereseaza si pe mine aceasta afacere dar la scara mai mare.
    Multumesc anticipat!!!

  39. Dorel says:

    Buna ziua ! soda lichida de Oltchim (cea utilizata in industria aluminiului)se poate folosi la prepararea sapunului,are puritatea recomandata ? Multumesc.

    • Sapun Natural says:

      Dorel, pentru prepararea sapunului ai nevoie de hidroxid de sodiu, de preferat fulgi, puritate 98-99%. Daca cea despre care vorbesti tu indeplineste aceste cerinte, atunci este buna. Noi nu o cunoastem, deci nu putem sa avem o parere pertinenta.

  40. Tamy says:

    Buna ziua! Doresc sa-mi impartasesc experienta. Am facut sapunul de debutant, dupa reteta de mai sus. Am urmat in tocmai toti pasii, a iesit frumos. Dar dupa ce l-am scos din forme am incercat sa-l tai, la taiere se faramiteste, unele bucati mai tare, altele mai putin. Nustiu unde am gresit, sa fi gresit la apa? Nu l-am taiat pe tot, il mai las sa se usuce, poate reusesc totusi sa-l salvez. Au trecut deja 10 zile, am incercat o bucatica mica, face o spuma fina si frumos miroase. Am folosit ceai verde in loc de apa, sa fie asta oare pricina faramitarii. Aveti cumva vre-o idee? Cu soda am fost foarte atenta, e de o puritate 99%.
    Va multumesc.

    • Sapun Natural says:

      Sunt mai multe aspecte atunci cand un sapun nu iese asa cum ar trebui. Nu putem merge decat la intamplare, pentru a iti oferi un raspuns corect.

      Exista probleme, de obicei, cu:
      – temperatura ingredientelor
      – temperatura combinarii ingredientelor (partea de uleiuri/unturi cu cea de apa+hidroxid)
      – temperatura ambientala
      – calitatea ingredientelor (folosirea unor ingrediente din surse neverificate, ingrediente contrafacute etc.)
      – aplicarea gresita a informatiilor legate de procesul de fabricare
      – temperatura uscarii si modalitatea de uscare

      Din pacate, am spus-o de nenumarate ori, teoria este excelenta, dar practica intotdeauna este diferita. Iti recomandam sa ne trimiti un mail si sa consideri efectuarea unui curs de fabricare a sapunului natural. Aici poti gasi cateva informatii, restul vor fi furnizate pe mail: https://www.sapunnatural.ro/workshop-sapun-natural/

  41. Sapun Natural says:

    Buna ziua,

    Ne cerem scuze pentru intarzierea cu care raspundem, de-abia acum am vazut mesajul!

    Orice modificare de cantitati se traduce intr-o noua reteta, calculata de la zero. Adica ingredientele se pot micsora proportional, dar reteta trebuie trecuta printr-un calculator pentru a fi sigura ca hidroxidul de sodiu si apa au valorile potrivite.

    Pulberea de plante este excelenta in orice reteta de sapun, dar ideal este ca aceasta sa fie adaugata la final, in faza “trace”, cand adaugati si uleiurile esentiale.

    Daca va referiti la infuzie din plante, atunci acestea se pun intregi in apa distilata cantarita pentru reteta.

    Daca doriti retete mai mici, va recomandam https://www.sapunnatural.ro/2011/reteta-sapun-natural-cu-unt-de-shea/.

    Succes!

      • Sapun Natural says:

        Buna ziua,

        Veti obtine aproximativ 8-10 sapunuri de 80-100 grame, in functie de matrite si timpul de uscare.

        Pe curand!

        • Alina says:

          Calde salutari!
          Am incercat reteta si a iesit super! La a treia tura de sapun nu ajunge am la “trace” asa ca am dublat portia de soda pentru a nu pierde ingredientele…. am taiat sapunul dar e totusi inca moale. ..sper sa nu fi facut ceva rau…. sanatate si numai bine!

          • Sapun Natural says:

            Buna din nou, Alina! 🙂
            Din pacate, transa de sapun la care ai dublat cantitatea de hidroxid de sodiu este compromisa si trebuie aruncata. Ne pare rau, dar retetele trebuie folosite ca atare, nu trebuie modificate, in special nu trebuie sa umblati la cantitatile de apa si/sau hidroxid de sodiu.
            Succes pe viitor!

  42. Alexandra says:

    Buna ziua
    Daca scad proportional ingredientele reteta are de suferit? Are vreo importanta daca pun in componenta retetei o pulbere de plante? Ma gandeam sa fac asa: intr-o cantitate foarte mica de apa sa pun pulberea de plante ca sa isi lase acolo “esenta” si apoi cand fac sapunul sa adaug acolo aceasta apa impreuna cu pulberea. Ce credeti? Va avea de suferit reteta? As vrea mai intai sa incep cu cateva bucati nu cu multe asa ca am nevoie de ajutorul vostru. Multumesc

    • Ramona says:

      Pot înlocui apa distilată cu ceai?
      Pot folosi coloranți făcuți în casă din fructe și legume? Va afecta rețeta (având în vedere că vor fi mai lichizi)?
      O zi buna

      • Sapun Natural says:

        Cu ceai realizat tot cu apă distilată.
        Teoretic se pot folosi coloranți realizați din fructe și legume, dar trebuie testat acest lucru. Oricum, culorile nu vor rezista în timp așa cum le-ați adăugat.
        Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.